Blokkade ijsbedrijf van D66-Kamerlid Romke de Jong

UPDATE 20.15 uur - Boeren hebben zaterdagochtend het ijsbedrijf van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) in het Friese Gorredijk geblokkeerd met trekkers. De gemeente moet beslissen of de boeren daar mogen blijven, of dat ze misschien ergens anders moeten gaan staan, meldt de politie.

Blokkade+ijsbedrijf+van+D66%2DKamerlid+Romke+de+Jong
© ANP

Zaterdag aan het begin van de avond was er nog geen besluit van de burgemeester. 'De gesprekken met de betrokkenen lopen nog', aldus een woordvoerster. Volgens Eeuwe de Jong, bestuurder van De Jong's IJs en vader van het Kamerlid, hebben de boeren aangegeven pas te vertrekken als ze Romke hebben gesproken en blijven ze de ingang van het bedrijf blokkeren tot hij zich meldt. 'Tot en met zondagavond willen ze blijven, vertelden ze me', aldus De Jong.

Romke de Jong zegt desgevraagd dat hij er nu niet heen gaat. 'Vanuit fatsoen en wederzijds respect wil hij altijd in gesprek, aldus de politicus. 'Maar niet op deze manier.'


Meerdere trekkers

Romke de Jong is eigenaar van het bedrijf, vader De Jong bestuurt het sinds zijn zoon in de Tweede Kamer zit. Voor de ingang staan sinds zaterdagochtend meerdere trekkers, aldus De Jong senior. 'Het zijn boeren uit de omgeving, ik ken ze ook.'

'We kunnen niet erin en niet eruit', zegt hij verder over de gevolgen van de blokkade. 'Dit treft niet alleen ons, maar ook de klanten waar we vandaag hadden moeten leveren. En dat vind ik heel zuur', zegt De Jong senior. Hij noemt de situatie ook intimiderend richting zijn zoon.


Onbegrijpelijk

Kamerlid Romke de Jong zegt er begrip voor te hebben 'dat boeren hun stem laten horen'. Het is volgens hem wel 'onbegrijpelijk en onacceptabel dat ze dat doen door andere mensen schade toe te brengen. Het platleggen van delen van Nederland, van bedrijven, van onze snelwegen en andere infrastructuur is niet de manier om je mening te uiten'.

Volgens de politie werd er kort na 08.00 uur melding gedaan van 'dat er iets aan het ontstaan was' bij het bedrijf in Gorredijk. Er zijn geen aanwijzingen dat de situatie escaleert, aldus de politie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer