Tarweprijzen staan fors onder druk

De tarwenoteringen op de wereldmarkt daalden deze week naar het niveau van vier maanden geleden. De druk op de prijs is het gevolg van een tegenvallende vraag en de start van de tarweoogst op het noordelijk halfrond.

Tarweprijzen+staan+fors+onder+druk
© Huisman Media

De Matif in Parijs noteert deze week voor tarwe op levering in september ongeveer 346 euro per ton. Dat is 15 procent minder dan een maand geleden, toen de notering nog ruim uitkwam boven 400 euro per ton, en het laagste niveau sinds begin maart dit jaar. Ook voor de langere termijn dalen de noteringen. Voor de levering van tarwe van oogst 2023 worden inmiddels indicatieprijzen afgegeven die lager zijn dan 300 euro per ton.

Een reden voor de druk op de tarweprijzen is volgens RVO in het weekbericht granen de toenemende zorg over de wereldwijde economische ontwikkelingen. Daardoor lijkt de vraag naar tarwe tegen te vallen ten opzichte van eerdere prognoses. Verder speelt op dit moment de gebruikelijke druk van de aanvoer van de eerste tarwe van oogst 2022.


Betere ontwikkeling zomertarwe

De oogst van de eerste wintertarwe op het noordelijk halfrond verloopt voortvarend, schrijft RVO. Verder zijn er meldingen van verbeterde groeiomstandigheden in onder meer Canada na de droge start van het groeiseizoen. In veel teeltregio's, zowel in Noord-Amerika als in Europa, lijkt verder ook de zomertarwe zich beter te ontwikkelen dan eerder was verwacht.

Tot slot gaat Rusland uit van topopbrengsten voor de graangewassen. De wintergranen zijn over het algemeen goed de winter uitgekomen met voldoende beschikbare vocht in de bovengrond, schrijft beursmakelaar De Vries & Westermann deze week in een marktanalyse. De totale graanproductie schat het Russische landbouwministerie op 130 miljoen ton in 2022, dat is bijna 9 miljoen ton meer dan vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer