LTO en NAJK nemen afstand van onwettelijke acties

LTO Nederland en NAJK noemen demonstraties waarbij de wet wordt overtreden 'onaanvaardbaar'. Ook Agractie roept op om acties 'binnen de wettelijke ruimte te houden'. De organisaties vrezen de steun van de samenleving te verliezen als de wet wordt overtreden bij demonstraties. Dat melden ze in afzonderlijke verklaringen.

LTO+en+NAJK+nemen+afstand+van+onwettelijke+acties
© Maarten Sprangh

'Wij zijn met onze leden boos en radeloos over het kabinetsbeleid', meldt LTO. De organisatie stelt dat een kleine minderheid van de boeren en tuinders op 'ongepaste of zelfs onwettelijke wijze' uiting geeft aan hun boosheid. 'Boeren en tuinders kijken hier op de zelfde manier naar als de rest van Nederland: zulke acties zijn onaanvaardbaar.'


LTO pleit voor een waardige wijze van actievoeren. 'Door toegestane demonstraties en acties, door publieksvriendelijke acties en door het organiseren van gesprekken met burgers. Positief, met creativiteit en door gebruik te maken van het grondwettelijke demonstratierecht.'
Boosheid en wanhoop

Ook NAJK begrijpt de boosheid en wanhoop van (jonge) boeren. 'Dat boeren actie voeren snappen we dan ook volledig. De acties die nu op verschillende plekken gebeurden die leiden tot rellen of inbreuk op privacy van politici', keurt NAJK echter af. De organisatie vreest dat het draagvlak voor boeren en tuinders onder druk komt te staan. 'Zorg bij het actievoeren voor draagvlak onder de bevolking en blijf binnen de kaders van de wet!

LTO deelt deze mening. 'We willen de steun van de samenleving behouden. Die steun hebben we volop blijkt uit alle onderzoeken. Het moet gaan over de kaalslag van het platteland, niet over verontwaardiging over acties.'

Bart Kemp van Agractie roept in een blog boeren op om actie te voeren binnen de 'wettelijke ruimte'. 'Zodat escalatie geen munitie geeft aan de overheid om ons als boeren nog verder in de hoek te drijven.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer