Methaanreductie veehouderij haalbaar met bestaande strategieën

Met bestaande strategieën is het wereldwijde reductiedoel voor methaanuitstoot in de veehouderij in 2030 haalbaar. Dat stellen 24 experts, onder wie universitair hoofddocent Jan Dijkstra van Wageningen University & Research.

Methaanreductie+veehouderij+haalbaar+met+bestaande+strategie%C3%ABn
© Pixabay

De doelen moeten dan consequent worden toegepast en de meest effectieve strategieën volledig worden ingezet. De onderzoekers publiceren hun conclusie in The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). De experts van over de hele wereld bestudeerden honderden onderzoeken over methodes om de methaanuitstoot van herkauwers terug te dringen.

De onderzoekers bestudeerden hoe het doorvoeren van de verschillende aanpakken bijdraagt aan het terugdringen van de methaanuitstoot in de veehouderij wereldwijd, in Europa en in Afrika. In Europa was het volgens hen mogelijk om zowel de doelen van 2030 als 2050 te halen. In Afrika zijn de methoden onvoldoende voor beide doelen.

'Alleen met een eensgezinde aanpak kunnen landen hun doelen halen. Beperkende factoren zijn onder andere gebrek aan technologieën of financiële middelen om de strategieën of methoden toe te passen. Dat speelt met name op het platteland', zegt Dijkstra.


Zonder productieverlies

Herkauwers worden, vooral in armere landen, voor verschillende doeleinden gebruikt. Vanwege de bijdrage die deze landen leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties, richten de auteurs zich op manieren om de productie van methaan in het darmstelsel terug te dringen zonder de productiecapaciteit van de dieren zelf te beïnvloeden.

Er werden drie voederstrategieën gevonden waarmee de methaanuitstoot per kilo melk of vlees met gemiddeld 12 procent daalde, terwijl de productie van het dier werd verhoogd. De methoden zijn: het verhogen van de voedselinname, koeien laten grazen op jonger gras en het verstrekken van meer krachtvoer.


Methaanremmers

Daarnaast vonden de onderzoekers vijf manieren om de gemiddelde methaanuitstoot met 17 procent per dier terug te dringen en ook nog eens een totale reductie van meer dan 20 procent te realiseren met relatief geringe gevolgen voor de productiviteit van de dieren. Dat werd bereikt door het voeren van methaanremmers, oliën en vetten en nitraat, met daarnaast tannine-rijk ruwvoer.

De huidige strategieën zijn volgens de onderzoekers voldoende om de kortetermijndoelen van 2030 te halen. Om de doelen voor 2050 te halen, zijn extra strategieën of verbetering van de huidige methodes nodig. Dit komt ook omdat naar verwachting de vraag naar dierlijke producten in de toekomst toeneemt.


Groei Afrika

'De groeiende vraag naar dierlijke producten komt doordat de bevolkingsgroei in Afrika leidt tot een hogere vraag naar producten uit de veehouderij, waardoor deze sector aanzienlijk zal groeien. Dat leidt tot een toename van broeikasgasemissies. Bovendien beperkt afhankelijkheid van herkauwers in sommige regio's de mogelijkheid om strategieën volledig toe te passen', legt onderzoeker en coauteur André Bannink uit.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer