Fleur Brinke: 'De Marke zet stappen voor boerderij van toekomst'

Na een roerige tijd gaat Agro-innovatiecentrum De Marke in het Gelderse Hengelo voortvarend verder. De leiding is in handen van manager Fleur Brinke. De boerendochter volgt Zwier van der Vegte op.

Fleur+Brinke%3A+%27De+Marke+zet+stappen+voor+boerderij+van+toekomst%27
© Agro-Innovatiecentrum De Marke

Hoe hangt de vlag erbij op De Marke?

'Het gaat hier goed. Drie jaar geleden is boerencoöperatie De Marke opgericht, zodat veehouders konden meebeslissen over het onderzoeksprogramma. Ze hadden de intentie om het innovatiecentrum over te nemen van Wageningen University & Research (WUR), maar kregen dit financieel niet rond. De coöperatie is gestopt, maar wij gaan als Agro-innovatiecentrum De Marke wel verder met het gedachtegoed dat we samen hadden ontwikkeld. De WUR blijft eigenaar, maar de boerenbetrokkenheid is groot.'

We willen toonaangevend zijn in kringlooplandbouw en daar horen ook nieuwe bedrijfsgebouwen bij

Fleur Brinke, bedrijfsmanager Agro-innovatiecentrum De Marke

Wat is het gedachtegoed?

'In het onderzoek ligt de aandacht op kringlooplandbouw, klimaat, natuurinclusief en precisielandbouw. Verder willen we De Marke laten uitgroeien tot een boerderij van de toekomst en nationaal en internationaal toonaangevend zijn in kringlooplandbouw. Daar horen ook nieuwe bedrijfsgebouwen bij.'


Hoe kunnen boeren meedenken?

'Allereerst zetten we een boerenstuurgroep op, zodat agrariërs kunnen meebeslissen over het onderzoek. Dit zijn boeren uit Oost-Nederland, zoals leden van de Vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers.'


Wie denken er nog meer mee?

'Er komt een strategische adviesraad met boeren, maar ook met mensen vanuit de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven. Ze denken na over de langetermijndoelen van De Marke. We geloven erin dat we de transitie naar kringlooplandbouw samen moeten vormgeven. Tot slot is er de groep Vrienden van De Marke. Iedereen die ons wil volgen of ideeën wil leveren, kan zich daarbij aansluiten.'Hoe belangrijk is De Marke?

'Het is de enige onafhankelijke onderzoekslocatie op zand. We doen onderzoek voor de melkveehouderij vanuit een integrale benadering. Dat betekent dat we zaken in samenhang onderzoeken. Ook in de gebiedsgerichte aanpak kan De Marke een grote rol spelen en in de wetenschappelijke onderbouwing. Daarnaast is De Marke een belangrijke plek om ervaringen op te doen, te leren en elkaar te inspireren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer