Overname De Marke door boerencoöperatie gaat niet door

De overname van agro-innovatiecentrum De Marke in het Gelderse Hengelo door een boerencoöperatie gaat niet door. De boeren zijn tot de conclusie gekomen dat ze het financieel niet rond krijgen om De Marke over te nemen van Wageningen University & Research (WUR).

Overname+De+Marke+door+boerenco%C3%B6peratie+gaat+niet+door
© de Marke

De coöperatie en WUR gaan nu samen onderzoeken in welke vorm melkveehouders toch betrokken kunnen blijven bij het onderzoek. Dat melden ze in een toelichting op het afketsen van de overname. Wageningen Livestock Research-manager Gert van Duinkerken is blij dat de partijen ondanks het afketsen van de overname blijven koersen op intensieve samenwerking.

'De melkveehouderij staat voor grote opgaven. Denk aan klimaat en stikstof. Een kennis- en innovatiecentrum als De Marke levert een belangrijke bijdrage aan een duurzame en toekomstbestendige melkveehouderij en zuivelketen. Wij vinden het belangrijk dat betrokken boeren de onderzoeksagenda meebepalen. Ons gezamenlijke doel is en blijft dat de uitdagingen waarvoor de melkveehouderij staat, worden ondersteund vanuit toepassingsgericht onderzoek.'


In andere vorm voortzetten

Andre Arfman, voorzitter van het bestuur van de coöperatie: 'Ik ben ervan overtuigd dat we ondanks de afgeketste overname, de stem van de boeren in de onderzoeksprogrammering en ontwikkeling van De Marke gestalte kunnen geven. Dat kan via de samenwerking met WUR en andere partijen, zoals Vruchtbare Kringloop Achterhoek.'

Het initiatief De Marke in Boerenhanden leverde in de afgelopen periode veel dynamiek op, geeft hij aan. 'Een goed gevulde onderzoeksportefeuille met voor de sector relevante thema's voor de continuïteit van de melkveehouderij op de zandgronden. De Marke blijft open en de boerenbetrokkenheid zetten we in een andere vorm voort.'

Het onderzoek op proefboerderij De Marke is gericht op een toekomstbestendige melkveehouderij op zandgrond. De vier hoofdthema's zijn: natuurinclusieve landbouw, kringlooplandbouw, precisielandbouw en klimaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer