Familie Sinnige maait elke vier weken

Bij de familie Sinnige in Hurdegaryp kun je er de klok op gelijk zetten. Maaien doen ze nagenoeg elke vier weken. Met eigen machines rijden ze in anderhalve dag 90 hectare gras in de silo. 'We gaan voor lichte sneden, want dan heb je mooi spul.'

Familie+Sinnige+maait+elke+vier+weken
© Het Hoge Noorden

De familie Sinnige uit het Friese Hurdegaryp maaide op Koningsdag al de eerste snede van het land. De opbrengst lag op 3.500 kilo droge stof. Op 2 juni ging de tweede snede eraf, met een vergelijkbare opbrengst. 'Begin juni hebben we dus al mooi 7 ton in de bult', glimlacht Mark Sinnige (30). Hij runt het melkveebedrijf met zijn broers Arjan (36) en Chiel (33). Ook vader Alex (63) draait nog parttime mee.

Maaien doen de ondernemers volgens een vast ritme: bij voorkeur elke vier weken. Dat kan eerder of later zijn, maar langer dan vijf weken duurt de tussenpauze doorgaans niet.


Eigen machines

Het landwerk doen de melkveehouders met eigen machines. Van maaien tot inkuilen en van zodebemesten tot het toedienen van vloeibare kunstmest. 'Tijdens het inkuilen wisselen we elkaar af op de opraapwagen. Die moet constant doorgaan', zegt Mark Sinnige.

Tijdens het inkuilen wisselen we elkaar af op de opraapwagen, die moet constant doorgaan

Mark Sinnige, melkveehouder in Hurdegaryp

Volgens de broers is vierwekelijks maaien niet veel duurder dan elke zes weken maaien. De snede is lichter en vraagt dus minder vermogen. 'Ook werken we met eigen arbeid.'


Tweede bedrijf

De loonwerker komt er alleen bij de sleepslangbemesting en het grastransport (vrachtwagen met container) over de weg aan te pas. Op 11 kilometer afstand heeft de familie namelijk een tweede bedrijf met 65 hectare. De eerste, tweede en derde snede hiervan worden op het bedrijf in Hurdegaryp ingekuild.

Een korte maai-interval werkt relaxed, zegt de melkveehouder. 'Er is een planning en dat geeft structuur en rust. We weten allemaal hoe het werkt en wat er moet gebeuren. Iedereen zorgt dat hij beschikbaar is.'


De familie Sinnige deinst niet terug voor een dunne snede.
De familie Sinnige deinst niet terug voor een dunne snede. © Het Hoge Noorden

Jaarlijks halen de broers zes lichte sneden van het land, een oogst van 4 ton is hun al te zwaar. Vorig jaar haalden ze in totaal 12.300 KVEM per hectare. 'Een lichte snede maait en droogt sneller. Ook ruim je 'm makkelijker op. Bovendien krijgt de zode er minder van langs. Je hebt een snellere hergroei en voor onkruid is minder plek', vindt Sinnige. Engels raaigras heeft volgens hem een hekel aan kort afmaaien, want je verwijdert het groeipuntje en dat geeft een holle grasmat.


Verhouting

Andere voordelen van een kort maairitme zijn de betere graskwaliteit en smakelijkheid. 'Dat is veel waard. We willen zoveel mogelijk ruwvoer van eigen land in de koe', zegt de melkveehouder. Hij legt uit dat een hoge NDF-waarde een beperkende factor is. Het gras is dan meer verhout. Bij jong maaien heb je een lagere NDF-waarde, de voederwaarde is hoger en het gras is smakelijker. Koeien nemen er dus meer van op. 'Doordat de pens goed gevuld is, zien we minder pensverzuring', ervaart de ondernemer.

De broers laten zich begeleiden door Groeikracht. Uit onderzoek van dit onafhankelijk adviesbureau blijkt dat gras bij vierwekelijks maaien gemiddeld 10 procent meer ruw eiwit bevat ten opzichte van elke zes weken maaien. De grasopbrengst is vergelijkbaar.


Voederwaarde in 2021

In het wisselvallige voorjaar van 2021, toen veel boeren de eerste en tweede snede tegelijk inkuilden, maaiden de broers op 14 mei de eerste snede. De tweede snede volgde op 12 juni en die kuilden ze over de eerste snede heen. De voederwaarde lag op 951 VEM met


Met jong smakelijk gras krijg je meer ruwvoer in de koe, zegt Mark Sinnige.
Met jong smakelijk gras krijg je meer ruwvoer in de koe, zegt Mark Sinnige. © Het Hoge Noorden

Het is volgens de Friezen belangrijk om de bemesting af te stemmen op de lichtere sneden, want anders wordt het gras te pittig. Voor de derde snede dienden ze 17 kuub drijfmest toe en 25 kilo vloeibare stikstofkunstmest. Bemesten doen ze het liefst op dezelfde dag van inkuilen. 'Soms rijden we al met vloeibare kunstmest op het land, terwijl de laatste vrachten gras worden opgeruimd.' Ze streven ernaar om binnen een week een areaal van 90 hectare te maaien, in te kuilen en te bemesten.


Houvast

Een vierwekelijks maairitme geeft houvast, maar vergt wel een andere manier van denken. Als het gras wat dunner staat, proberen de melkveehouders dat in perspectief te zien. 'Die opbrengst komt later wel weer.'

Belangrijk is om de focus op een hoge grasopbrengst los te laten. De voldoening zit 'm in de goede kwaliteit. 'Want bij een lichte snede heb je constant mooi spul in de bult.'


Mark Sinnige, melkveehouder in Hurdegaryp
Mark Sinnige, melkveehouder in Hurdegaryp © Het Hoge Noorden


Bedrijfsgegevens

Mark Sinnige (30) heeft samen met zijn broers en vader een melkveebedrijf in het Friese Hurdegaryp. Ze hebben 153 hectare grasland, 295 melk- en kalfkoeien en 150 stuks jongvee. De koeien en kalveren staan op het bedrijf in Hurdegaryp, het jongvee van 4 tot 22 maanden staat op het tweede bedrijf in Burdaard. De gemiddelde melkproductie is 9.200 kilo melk met 4,36 procent vet en 3,58 procent eiwit. De Friese melkveehouders doen aan roterend standweiden, 's nachts voeren ze vers gras op stal. Melken doen ze in een 35 jaar oude 2 x 12 stands melkstal.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  14° / 8°
  60 %
 • Zaterdag
  12° / 7°
  95 %
Meer weer