BIJ12 waardeert voorjaarsgras hoger

Uitvoeringsorganisatie BIJ12 van de provincies, die onder meer faunaschade uitkeert, heeft voor dit jaar de waarde van het voorjaarsgras vastgesteld op 31 cent per kilo droge stof. Voor biologisch voorjaarsgras is dat 57 cent.

BIJ12+waardeert+voorjaarsgras+hoger
© Twan Wiermans

Daarmee ligt de vergoeding bij faunaschade 2 cent hoger voor gangbaar gras en 10 cent hoger voor biologisch gras. De grasprijs wordt berekend aan de hand van marktwaarden van vervangend voer. Als gevolg van de oorlog in de Oekraïne is de situatie op de voermarkt momenteel erg onrustig.

De prijzen voor vervangend voer zijn sterk gestegen en er wordt op korte termijn niet direct een daling verwacht. Dat gegeven heeft tot gevolg dat ook de drogestofprijzen op een historisch hoog niveau liggen. De voorstellen voor de drogestofprijzen worden jaarlijks op basis van berekeningen opgesteld door Wageningen UR Livestock Research.Hierbij wordt ook rekening gehouden met de verhoudingsprijs voor aankoop van snijmais ten opzichte van de voederwaardeprijs. Die is gebaseerd op de actuele voederwaardeprijzen voor melkvee, waarbij Wageningen University & Research ook de verhoudingsprijs voor aankoop van snijmais ten opzichte van de voederwaardeprijs heeft berekend.


Goedkoopste voedermiddel

Die prijs van snijmais wordt meegenomen, omdat de veehouder in de praktijk altijd het goedkoopste vervangende voedermiddel kan aanschaffen. Op dit moment is de marktprijs van snijmais flink lager dan van vergelijkbare voedermiddelen.

De stijging van de grasprijs wordt hierdoor enigszins gedempt. Anders dan bij de gangbare bedrijfsvoering worden ruwvoedertekorten in de biologische veehouderij niet gecompenseerd met snijmais, omdat biologische ruwvoerders niet algemeen beschikbaar zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer