Breeders Trust wint rechtszaak tegen illegale graszaadhandelaar

Breeders Trust heeft een rechtszaak tegen de topman van het Italiaanse handelsbedrijf Mediterranea Sementi gewonnen. De Italiaanse rechtbank stelt in zijn uitspraak dat het bedrijf fraudeerde met niet rasecht graszaad.

Breeders+Trust+wint+rechtszaak+tegen+illegale+graszaadhandelaar
© Pixabay

Mediterranea Sementi is veroordeeld tot het betalen van een boete en de juridische kosten en toegebrachte schade door de marktverstoring. Ook heeft de rechter de publicatie bevolen van de uitspraak in een regionale krant.

Breeders Trust, een Brusselse organisatie dat deelnemende bedrijven ondersteunt in opvolging en handhaving van kwekersrecht en contractvoorwaarden, kocht in het najaar van 2015 graszaad van het ras Ceronte in een winkel met agrarische producten in Midden-Italië.


Niet rasecht

Uit onafhankelijk onderzoek bleek dat het graszaad niet rasecht was en niet de variëteit Ceronte kon zijn, zoals vermeld op het certificaat. Vervolgens deelde Breeders Trust deze informatie met de Italiaanse fraude-opsporingsdienst ICQRF en certificeringsinstantie Crea (de Italiaanse NAK).

Daarop startte de Italiaanse overheid een eigen onderzoek en kwam tot dezelfde conclusie dat de betreffende partij niet rasecht kon zijn. Genoeg aanleiding om in 2016 een strafrechtzaak voor de rechtbank in het Italiaanse Teramo te starten. De rechter stelt na een aantal complexe discussies Breeders Trust in het gelijk en constateert dat Mediterranea Sementi illegaal heeft gehandeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer