FPG: nieuwe pachtnormen tonen noodzaak hervormingen aan

De op 14 juni gepubliceerde pachtnormen 2022 tonen aan dat het noodzakelijk is om het pachtstelsel en de vermogensrendementsheffing fundamenteel te hervormen. Dat stelt de Federatie Particulier Grondbezit (FPG).

FPG%3A+nieuwe+pachtnormen+tonen+noodzaak+hervormingen+aan
© Persbureau Noordoost

De pachtnormen gingen gemiddeld genomen omlaag. Daardoor blijft de situatie voor particuliere verpachters met reguliere pacht somber, stelt de FPG. Verpachters zouden een gemiddeld negatief rendement van 120 euro per hectare per jaar hebben.

De FPG is met het kabinet in gesprek om zowel het pachtstelsel als de vermogensrendementsheffing fundamenteel te hervormen. De grote stikstofopgave draagt volgens de organisatie ook bij aan de huidige nadelige situatie voor grondeigenaren.


De berekende pachtnormen voor bouw- en grasland liggen in acht van de veertien pachtprijsgebieden lager dan in 2021. Voor tuinland gaat de maximale pachtprijs fors omhoog. De schommelingen in de pachtnormen 2022 ten opzichte van het voorgaande jaar zijn over het algemeen minder hevig dan voorgaande jaren, al blijven uitschieters bestaan in bijvoorbeeld Zuidwestelijk akkerbouwgebied (-23 procent) en het Centraal veehouderijgebied (+17 procent).


Eigenaren leggen bij

Sinds 2016 zijn de gemiddelde pachtnormen met 30 procent gedaald voor reguliere pacht, stelt de FPG. In diezelfde periode steeg de betaalde vermogensrendementsheffing op die gronden door grondeigenaren met 100 procent. Dit betekent dat een verpachter per hectare gemiddeld meer dan 120 euro per jaar per hectare moest bijleggen op deze gronden in 2021. Daarin zijn nog niet de overige eigenaarslasten, zoals waterschapslasten en beheerskosten, meegerekend.

In totaal is er ongeveer 230.000 hectare reguliere pachtgrond in Nederland. Dit areaal reguliere pacht neemt af als gevolg van de negatieve financiële situatie. 'Het failliet van het traditionele pachtsysteem', zoals de FPG het noemt, moet volgens de belangenbehartiger de hele agrarische sector zorgen baren. Om die reden werd vorig jaar een vernieuwde pachtvisie gepresenteerd met oplossingen om pachtbeleid eenvoudig, marktgericht, groen en betaalbaar te maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer