Coalitie Friese Staten: stikstofplannen onuitvoerbaar

'De stikstofplannen van het kabinet zijn onuitvoerbaar.' Hiermee reageren coalitiepartijen CDA, VVD, PvdA en FNP van de Friese Provinciale Staten op de brieven van de ministers Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof.

Coalitie+Friese+Staten%3A+stikstofplannen+onuitvoerbaar
© Tienke Wouda

Het is onmogelijk om in zo'n korte tijd op zoveel plekken in Friesland aan de slag te gaan, reageert PvdA-fractievoorzitter Hetty Janssen. 'Inhoudelijk vind ik dat de transitie een plek moet krijgen. Maar de wijze waarop dat nu zou moeten gebeuren, is too much. Dan doel ik op de geografische hoeveelheid. Aan Zuidoost-Friesland, het veenweidegebied en de Waddeneilanden hebben we onze handen vol. Het is al moeilijk om met elkaar om tafel te gaan.'

'We kunnen niet accepteren wat nu is voorgelegd', schrijft het CDA in een verklaring. 'Dat plotseling het hele natuurnetwerk onder de opgave valt waardoor veel meer delen van Friesland (onterecht) een opgave hebben, klopt echt niet. Dat de kritische depositiewaarde als instrument wordt gehanteerd, is niet goed. Dat er daarnaast voor PAS-melders nog geen oplossing is, is teleurstellend', stellen de christendemocraten.


Ook voor de VVD zijn de plannen onuitvoerbaar, zegt fractievoorzitter Klaas Kielstra. 'De modellering is te dun. Het raakt een belangrijke sector. De gevolgen kunnen we nog niet overzien. Maar het zou dramatisch zijn als we behalve van energie straks ook afhankelijk zijn van import van voedsel.'


Lompe aanpak

Volgens FNP heeft Van der Wal een dictaat opgelegd om de uitstoot van stikstof tussen 12 procent tot zelfs 95 procent te verminderen. 'Dat zal vooral voor de agrarische sector veel betekenen.' De gebiedsgerichte aanpak werkt. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de aanpak van boeren op Schiermonnikoog die de reductie reduceren, vindt FNP. 'Dan is de lompe aanpak van de regering teleurstellend.'

Dinsdag overlegt het college van Gedeputeerde Staten over de stikstofplannen. Na afloop vindt een persgesprek op een Fries melkveebedrijf plaats.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer