Jacht op de vos ligt voorlopig stil

De jacht op de vos ligt voorlopig overal stil. Dat meldt Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland. Het jachtverbod is het gevolg van een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland.

Jacht+op+de+vos+ligt+voorlopig+stil
© Nieuwe Oogst

De rechtbank Midden-Nederland heeft vrijdag uitspraak gedaan in een door Fauna4Life, Animal Rights en Faunabescherming aangespannen beroep tegen de 'ontheffing vos' van provincie Utrecht. Volgens die ontheffing mochten 's nachts vossen worden afgeschoten in weidevogelgebieden en bij agrarische bedrijven die vrije-uitloopkippen houden.

De bezwaar makende partijen zijn in hun gelijk gesteld, met als gevolg dat de ontheffing door de rechtbank is vernietigd.


Vrijstelling

De rechter heeft ook naar de vrijstelling gekeken. Daarbij is zij tot het oordeel gekomen dat de vrijstelling van de vos op onjuiste wijze is afgegeven als gevolg van een weeffout in de wet- en regelgeving.

Het is volgens FBE Gelderland nog niet helemaal duidelijk wat de impact hiervan is. De provincies hebben minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd om een toelichting. Het is aan hem om hierop te reageren.

Tot nadere berichtgeving is het dus niet toegestaan om vossen op basis van de vrijstelling en ontheffing te doden. De ontheffingen worden dan ook on hold gezet. Ook is het niet mogelijk om gebruik te maken van de ontheffing vos in relatie tot het beschermen van weidevogels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer