Succesvol weidevogelbeheer door kilometers schrikdraad

Melkveehouder Jacob van Emst uit het Gelderse Hattem plaatst een schrikdraadafrastering om weidevogels te beschermen tegen predatie. In de Gelderse gebieden rondom Hattem en Wapenveld plaatsen boeren en vrijwilligers dit jaar 12 kilometer schrikdraad tegen vossen. Het is een methode die hier al jaren met groot succes wordt toegepast.

In het plasdrasgebied van het Wapenveldse Broek is een grote groep grutto's aan het foerageren, terwijl in de lucht twee kieviten een buizerd verjagen. Van Emst geniet van de vogelgeluiden om hem heen, terwijl hij palen met schrikdraad langs een perceel plaatst.

'Wij zijn hier tien jaar geleden begonnen met het afrasteren van weilanden om predatie van de vos tegen te gaan. In eerste instantie ging het om palen met twee draden, maar die voldeden niet. Ik span nu vier draden', zegt de melkveehouder.

'uit ons onderzoek in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland blijkt deze methode goed te werken. Van alle kuikens binnen de afrastering werd 90 procent vliegvlug, terwijl buiten het schrikdraad dit aantal op 30 procent zat. Dus dat was voor ons een goede reden om hiermee door te gaan en het aantal percelen uit te breiden.'


Veel vogels

In samenwerking met stichting Vrienden van het Boerenland wordt er dit jaar 12 kilometer schrikdraad geplaatst in de gebieden Hoenwaard en Wapenveldse Broek. Van Emst heeft er vertrouwen in dat het in dit gebied een goed jaar wordt voor de weidevogels. 'Als ik zo grof tel hoeveel hier nu al vliegt, dan zie ik een duidelijke stijging van het aantal vogels in vergelijking met vorig jaar. Wij zijn mooi op tijd met het plaatsen van het schrikdraad, dus kan het broedseizoen beginnen. Als de nesten zo rond juli weer leeg zijn en de jonge vogels kunnen vliegen, dan ruimen we alles weer netjes op.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer