Waterschap gaf minder uit, maar verwacht hogere tarieven

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) gaf vorig jaar 8,7 miljoen euro minder uit dan begroot. Dat laat de jaarrekening 2021 zien. Belangrijke oorzaken: de vertraging van werkzaamheden tijdens de coronapandemie in combinatie met toenemende schaarste aan grondstoffen en personeel en een hogere belastingopbrengst dan werd verwacht.

Waterschap+gaf+minder+uit%2C+maar+verwacht+hogere+tarieven
© waterschap Drents Overijsselse Delta

Volgens bestuurder en portefeuillehouder Financiën Herman Odink is er vorig jaar toch ook flink wat werk verzet. Hij noemt diverse renovaties en nieuwbouw van gemalen en stuwen. Ook werd geïnvesteerd in het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.



Verder werd er ingezet op de aansluiting van het afvalwater van de toekomstige yoghurtfabriek Fage op de rioolwaterzuivering Echten. Daarnaast is gewerkt aan dijkversterkingen en dijkrenovaties en wordt hard gewerkt om in 2025 elektriciteitsneutraal te zijn.


Schaarste aan mensen en middelen

Momenteel loopt het waterschap tegen extreme prijsstijgingen en toenemende schaarste van mensen en middelen aan. Dat zal gevolgen hebben voor de werkzaamheden en de uitgaven volgend jaar. Dus ook voor de begroting van 2023. Want ondanks de lagere uitgaven van vorig jaar, voorziet het waterschap forse kostenstijgingen voor volgend jaar als die voor brandstof, energie en personeel.

Odink: 'De doorkijk naar de begroting 2023 laat al forse stijgingen in de tarieven zien. In november van dit jaar worden die vastgesteld. Het is dan aan het algemeen bestuur om te bepalen in welke mate en in welk tempo reserves worden ingezet. Dat zal een afweging zijn voor de tarieven.' De jaarstukken en de begroting worden dinsdag 28 juni door het algemeen bestuur behandeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer