Minder muizenschade, meer droogte op Overijsselse dijken

De graafschade door muizen en honden op dijken in Overijssel en Drenthe is sterk verminderd. Dat blijkt uit de dijkinspectie van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta).

Minder+muizenschade%2C+meer+droogte+op+Overijsselse+dijken
© WDODelta

Wel zijn de gevolgen van de droogte nog goed te zien op de dijken. Op ongeveer honderd locaties zijn kale plekken en een verandering in vegetatie te zien. 'We zien al wel herstel, maar blijven de plekken monitoren. Voor de plekken die nog onvoldoende hersteld zijn, hebben we een noodplan. Daarin staan de aan te brengen beschermende maatregelen beschreven, afhankelijk van de hoogwatersituatie', zegt Wijnand Evers, waterkeringbeheerder bij WDODelta.

Wat deze keer echt opvalt, is de enorme afname van muizen, geeft Evers aan. 'In het voorjaar zag het waterschap al dat de muizenpopulatie op een aantal locaties afnam. Op andere locaties was nog wel overlast. Nu is op veel van die locaties ook een flinke afname te zien. Ook het aantal graafschades door honden is ten opzichte van vorig jaar flink gedaald. De dalende trend in graafschades door muskusratten is ook dit jaar te zien. Deze namen af tot slechts zes stuks.'


Beverschades

Het aantal beverschades is toegenomen tot een totaal van vijf. Het waterschap volgt de activiteiten van de bever nauwlettend. Dit najaar herstelde WDODelta beverschades in Deventer, Diepenveen en Zwolle. Ten opzichte van vorig jaar is ook het aantal schades door konijnen toegenomen.

Het aantal rijspoorschades en percelen met te lang gewas op de dijk is licht toegenomen in vergelijking met vorig jaar. Evers: 'Dijken met lang gewas zijn moeilijk te inspecteren, omdat schades aan het oog worden onttrokken. Daarom wordt gecontroleerd of eigenaren en pachters van dijken op tijd maaien en de grasmat kort houden.'


Meeste schades hersteld

Om ervoor te zorgen dat de dijken goed de winterperiode ingaan, zijn de meeste schades al hersteld. Op locaties waarvoor dit niet geldt, onderneemt het waterschap actie wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld bij hoogwater. Hierbij valt onder andere te denken aan het aanbrengen van bekramming. Dit is een 'dijkenpleister' om schades mee af te dekken. Medewerkers van het waterschap controleren ieder jaar zowel in het voor- als najaar de dijken op beschadigingen. Zo kunnen ze in goede conditie worden gehouden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer