VN: Somalië wacht hongersnood door klimaat en oorlog Oekraïne

Somalië staat volgens de Verenigde Naties (VN) op de rand van een hongersnood. Het heeft voor het vierde regenseizoen op rij niet genoeg geregend in het Noordoost-Afrikaanse land. Daardoor zijn de oogsten praktisch mislukt.

VN%3A+Somali%C3%AB+wacht+hongersnood+door+klimaat+en+oorlog+Oekra%C3%AFne
© Twan Wiermans

De voedselprijzen zijn drastisch gestegen en de benodigde fondsen voor humanitaire hulp zijn nog niet bijeengebracht. 'Honderdduizenden Somaliërs worden geconfronteerd met hongersnood en de dood', zegt Etienne Peterschmitt van VN-landbouworganisatie FAO.

Ongeveer 7,1 miljoen mensen, zo'n 45 procent van de bevolking, hebben problemen om voldoende voedsel voor hun gezin te vergaren. Volgens de FAO lopen 1,5 miljoen kinderen het risico op acute ondervoeding. En de omstandigheden raken niet alleen mensen: sinds medio 2021 zijn ongeveer drie miljoen dieren gestorven door droogte en ziekte.


Klimaatverandering

Klimaatverandering treft Somalië bijzonder hard, zegt de VN-coördinator voor Somalië, Adam Abdelmoula. 'De informatie die we hebben, is dat de temperaturen in Somalië tegen 2080 met 3,54 graden zullen zijn gestegen. Dit maakt het land in de zomer praktisch onbewoonbaar.'

Ook de oorlog in Oekraïne is volgens Abdelmoula een belangrijke oorzaak voor de precaire situatie waarin Somalië zich bevindt: '85 procent van alle tarwe-import kwam tot voor kort uit Rusland en Oekraïne, 50 procent uit Oekraïne en 35 procent uit Rusland.'


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer