'Stikstofuitstoot in enkele gebieden met 70 tot 80 procent omlaag'

Rond Natura 2000-gebieden als Gelderse Vallei en de Peel in Noord-Brabant moet de stikstofuitstoot met 70 tot 80 procent omlaag. Dat zou blijken uit berekeningen van het kabinet over het reduceren van de stikstofuitstoot. Het is de meest concrete uitwerking van de stikstofplannen van Rutte IV tot nu toe, schrijft NRC.

%27Stikstofuitstoot+in+enkele+gebieden+met+70+tot+80+procent+omlaag%27
© Twan Wiermans

Volgens ingewijden staan de cijfers in een regiostrategie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit die het kabinet volgende week in de ministerraad bespreekt. Het reduceren van de stikstofuitstoot met 70 tot 80 procent is niet te realiseren zonder op grote schaal boeren uit te kopen, stellen deskundigen tegenover NRC.

Het artikel van NRC bevestigt signalen van emissiereductiedoelen die zo onrealistisch hoog zijn dat er niets anders mogelijk is dan grootschalige kaalslag op het platteland. Dat is voor de landbouw, leefbaarheid en economische ontwikkeling in vele provincies funest, reageert LTO Nederland.


LTO Nederland: grens bereikt

Volgende week vrijdag worden twee Kamerbrieven over het perspectief voor de landbouw en richtinggevende doelen voor stikstofreductie per Natura 2000-gebied verwacht. Mochten hierin uiteindelijk de 'absurde' reductievoorstellen zoals beschreven staan, dan is voor LTO Nederland de grens bereikt. 'We zullen onder geen beding accepteren dat onze leden zo worden behandeld.'


De hoop op enig realiteitsbesef ligt bij provinciebesturen, stelt LTO Nederland. 'Zij worden samen met boeren in deze onmogelijke positie gemanoeuvreerd. Wij roepen provincies op tot stevig verzet tegen deze onmogelijke Haagse dictaten.'


NAJK: vertrouwen in provincies

Ook voorzitter Roy Meijer van het NAJK reageert: 'Als het waar is dat een blauwdruk door dit kabinet wordt gegeven met daarin de reductie per gebied, dan is het geen gebiedsgerichte aanpak van onderop. Hoeveel vertrouwen heeft het kabinet in de provincies?'

Meijer is benieuwd hoe de coalitie en de provincies hiertegen aankijken. 'Ik vertrouw op de provincies om dit in goede banen te leiden en te voorkomen dat gebieden leeg worden geveegd. Want waar in het proces zijn de provincies, waar is de Tweede Kamer en waar blijft het benutten van innovatie? Dit kan zo niet.'


Drenthe: geen dictaat

Het stikstofbeleid moet geen dictaat worden vanuit Den Haag, waarschuwt de Drentse landbouwgedeputeerde Henk Jumelet (CDA). 'Als de beleidsbrief er ligt, verwacht ik dat we de ruimte krijgen om onze eigen keuzes te maken, doelen vast te stellen en onze verantwoording kunnen nemen voor de mensen hier.'

Inhoudelijk willen de provincies verder nog niet reageren op de uitgelekte voorstellen van het kabinet, blijkt uit een rondgang langs verschillende provincies. 'We gaan er niet op vooruitlopen. We wachten de stukken van het ministerie af', zegt een woordvoerder van provincie Overijssel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer