NAJK zoekt balans in de toekomstvisie varkens

De Nederlandse jonge varkenshouder zoekt in de toekomst een balans tussen dierenwelzijn, een eerlijk verdienmodel, bedrijfsomvang en een gezond maatschappelijk draagvlak. Dat blijkt uit de toekomstvisie varkenshouderij van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK).

NAJK+zoekt+balans+in+de+toekomstvisie+varkens
© Twan Wiermans

Het NAJK vroeg voor de visie aan jonge varkenshouders waar zij heen willen met hun bedrijf, hoe hun bedrijf zich ontwikkelt en hoe de omgeving eruit zal zien. 'Met de visie maken wij inzichtelijk hoe wij de varkenshouderij van de toekomst zien en wat wij daarvoor nodig hebben', stelt Tim van der Mark, dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille varkens, pluimvee en kalverhouderij.

'Wij, de jonge varkenshouders, hebben ambitie en willen verder verduurzamen voor milieu, klimaat en dierenwelzijn. Maar dan moet onze positie in de keten wel veranderen. Jonge varkenshouders kunnen niet groen doen als ze rood staan. De jonge varkenshouders willen een eerlijke en gedragen positie in de keten', vervolgt Van der Mark.


Onderbouwde keuzes

De varkenshouder van de toekomst maakt overwogen keuzes en staat open voor nieuwe inzichten, staat in de visie. Met ondernemerskwaliteiten neemt de varkenshouder de regie over zijn eigen positie in de keten. Varkenshouders zijn sterke ondernemers, die zichzelf, de markt en hun omgeving goed kennen en op basis daarvan bewuste en onderbouwde keuzes maken.

De jonge varkenshouders van Nederland hebben een vooruitstrevende blik, constateert NAJK. Maar het in de praktijk brengen van hun visies en plannen kunnen zij niet alleen. Daarom noemt NAJK in de visie concrete punten waarmee jonge varkenshouders stappen kunnen maken. Zo is er een Europees gelijk speelveld nodig, moeten toekomstbestendige stalsystemen ruimte krijgen voor doorontwikkeling en is een stabiel overheidsbeleid een must.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer