Steeds meer Flevolandse kinderen bezoeken educatieboer

Flevolandse schoolkinderen bezoeken steeds vaker een educatieboerderij in hun provincie. Alleen al dit schooljaar namen ruim 160 schoolklassen een kijkje bij een akkerbouwer, fruitteler of veehouder voor een les van de boer. Dat zijn bijna vijfduizend leerlingen.

Steeds+meer+Flevolandse+kinderen+bezoeken+educatieboer
© Boerderijeducatie Flevoland

Volgens projectleider Nicolette van de Kamp van Boerderij Educatie Flevoland is er sprake van een Flevolandbrede groei van boerderijexcursies ondanks de gemiste maanden door corona. 'Een mooie, maar ook broodnodige ontwikkeling. Juist in een provincie die is gemaakt en dient als graanschuur van Nederland, is het van belang dat kinderen leren en beleven waar hun eten vandaan komt.'

Educatieboeren kunnen volgens Van de Kamp na een bezoek van een schoolklas steevast rekenen op enthousiaste reacties van leerlingen en leerkrachten. 'Zo'n bezoek prikkelt echt alle zintuigen. Kinderen graven met hun handen in de klei op zoek naar aardappelen, proeven een suikerbiet of staan oog in oog met een voor hen indrukwekkend grote koe. Een boerderijbezoek doet wat met je. Je vergeet het je hele leven niet meer.' Volgens haar sluiten de boerderijbezoeken goed aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs.


Belevenisvol

Flevolandse schoolklassen kunnen door de hele provincie op bezoek gaan bij bijna vijftig educatieboeren, variërend van akkerbouwers tot fruittelers en veehouders. De boeren zijn speciaal zijn opgeleid om kinderen op een veilige, leerzame en belevenisvolle manier rond te leiden op hun boerderij.

Boerderij Educatie Flevoland is een provinciale samenwerking tussen de vereniging Kom bij de Boer en De Lelystadse Boer. Zij vertegenwoordigen samen de educatieboeren in Flevoland. Voor het boeken van lessen en de ontwikkeling van educatie wordt nauw samengewerkt met IVN Flevoland en Stad & Natuur Almere. Gezamenlijk beheren zij een website waar het belang van voedseleducatie op een heldere manier wordt toegelicht. Ook kunnen scholen eenvoudig doorklikken op hun gemeente om een excursie te boeken.

Boerderijeducatie in Flevoland wordt omarmd door de provincie, de zes Flevolandse gemeenten, partners als de GGD, Aeres Hogeschool en Jong Leren Eten en meer dan veertig sponsors. 'Samen onderschrijven zij het doel om via het verhaal van de educatieboeren stad en land te verbinden, mensen te leren over de herkomst van gezond voedsel en om gezond eetgedrag te stimuleren, te beginnen bij de kinderen', licht Van de Kamp toe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer