Melkveebedrijf 't Boterik in Oirschot is al zeven jaar praktijkleerbedrijf

De overdracht van kennis in de agrarische sector wordt steeds belangrijker. Maar waar kunnen jongeren meer leren over de sector dan op de boerderij zelf? Melkveebedrijf 't Boterik van Henrie en Mieke van Hersel in het Brabantse Oirschot is al zeven jaar praktijkleerbedrijf voor mbo-instelling Yuverta.

Melkveebedrijf+%27t+Boterik+in+Oirschot+is+al+zeven+jaar+praktijkleerbedrijf
© Nely van den Oetelaar

De boerderij van de familie van Hersel is gevestigd aan de rand van Oirschot en telt ongeveer 75 melkkoeien en 50 stuks kleinvee. 'Ik ben 57 en heb geen opvolger, maar wij zijn er nog altijd trots op dat we boer mogen zijn', zegt Henrie van Hersel.

Als betaalde neventak besloot de melkveehouder zeven jaar geleden om praktijkleerbedrijf te worden voor destijds nog onderwijsinstellingen Helicon en voor het Kempenhorst College. 'Wij waren al aangesloten bij de Klasseboeren en zijn daarna doorgegroeid naar praktijkleerbedrijf', vult Mieke van Hersel haar man aan.


Extra voorzieningen

Om goed te kunnen functioneren als praktijkleerbedrijf, zijn op melkveebedrijf 't Boterik diverse extra voorzieningen aanwezig. Zo is er een klaslokaal ingericht en zijn overalls en laarzen voor de mbo-studenten aanwezig. Trots laat Mieke van Hersel het lokaal zien, waar zij hun lessen kunnen volgen. De overalls in diverse maten en met het logo van mbo-school Yuverta liggen al klaar voor gebruik.

Veel zaken werken in de praktijk anders dan in een leerboek

Henrie van Hersel, melkveehouder in Oirschot

'Via Klasseboeren ontvingen wij al regelmatig kinderen van basisscholen uit de regio. Dat vonden wij erg leuk. Vaak bleken die bezoekjes niet alleen interessant en leerzaam voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Het verhaal dat wij vertellen aan de kinderen, werkt ook bij pubers en volwassenen.'


Actuele kennis

Volgens Henrie van Hersel is de actuele kennis over melkveebedrijven op de scholen niet altijd volledig. 'Niet alles is te leren of te ervaren op school. Veel zaken werken in de praktijk toch anders dan in een leerboek staat geschreven', vindt hij.

'Daarnaast hebben wij als boeren te maken met continu veranderende regelgeving. Op een praktijkbedrijf kun je daar makkelijker op inhaken dan in een klaslokaal. Studenten kunnen hier belevend leren en steken daar veel van op', constateert de melkveehouder.


Gemotiveerd

'Natuurlijk zijn ook de theorielessen op school belangrijk, maar hier kunnen ze echt kennismaken met de praktijk. De studenten die hier op bezoek komen, zijn lang niet allemaal van boerenafkomst, maar wel allemaal ontzettend gemotiveerd. Verder valt mij op dat steeds meer meiden voor deze opleiding kiezen.'

De ondernemer geeft een voorbeeld: 'Tijdens een praktijkles kun je studenten spelenderwijs van alles laten zien en uitleggen. Bijvoorbeeld waarom een koe het gras van het ene perceel veel liever eet dan dat van een ander perceel. Dat komt omdat in het ene gras veel meer suiker zit en dit daardoor veel zoeter is. Maar ook als een koe ziek is, kun je laten zien wat er aan de hand is', zegt hij.

'Daarnaast wil ik hun graag leren hoe belangrijk het is om goed voor de bodem te zorgen. Doen boeren dat niet, dan groeit er niets meer op het land en ontstaat er honger in de wereld. Want al het eten op het bord, begint bij de boer.'


Examen

Deze keer staat bij de praktijkles een examen op het programma, waarbij de studenten een gezondheidscheck bij een koe uitvoeren. 'Vroeger deden studenten dit examen via een theoretische toets met een plaatje in een leerboek, maar ik weet zeker dat dit beter blijft hangen bij hen', zegt docent veehouderij Nea Wolfs van Yuverta.

'Nu leren ze om te kijken of een koe gezond uit zijn ogen kijkt of niet. Maar ook om naar de vacht te kijken en de temperatuur en samenstelling van de mest te beoordelen. Op die manier leren de studenten om een koe te observeren en te vertellen wat zij van het dier vinden.'


Interesse

Wolfs werkt al negen jaar in het onderwijs en is in die hoedanigheid betrokken bij het praktijkleren op Yuverta in Boxtel. 'Ik ben ook trainer bij Boerderijeducatie Nederland en heb zelf de mas afgerond. Vandaar ook mijn grote interesse voor het organiseren van praktijkonderwijs in de agrarische sector', licht zij toe.

'Ons streven is om de studenten minimaal één middag in de week praktljklessen te laten volgen naast hun bedrijfsstage. Dat past ook in de onderwijsvisie van de school', zegt de docent.


Competenties

'Yuverta wil gericht buiten de schoolmuren kijken met haar studenten en tegelijkertijd inspelen op wat het bedrijfsleven nodig heeft. De boer is er ook steeds bij en kan gericht uitleg geven. Zo worden het echte praktijklessen. De studenten worden getraind op competenties en zo klaargestoomd voor de toekomst', legt Wolfs uit.

'In de omgeving van Boxtel werken wij samen met vier melkveebedrijven en twee varkensbedrijven, die allemaal hun eigen dynamiek hebben. Zo halen we het klaslokaal als het ware naar de boer toe', zegt de docent.

'Maar het is een behoorlijke uitdaging om dit voor elkaar te krijgen. Want het schooljaar telt vier periodes en voor elke periode maken wij een aparte planning voor de bedrijfsbezoeken. In blokken van tien weken kunnen de boeren in opleiding de praktijk zo van dichtbij meemaken. Dat is ontzettend waardevol en leerzaam voor hen.'


Praktijklessen bij Yuverta

Yuverta is een samenvoeging van de drie onderwijsinstellingen Helicon, Citaverde en het Wellantcollege. De opleidingen in Boxtel en Horst vormen samen de agrotechnische scholen van Zuid-Nederland. Hier kunnen studenten terecht voor opleidingen op het gebied van landbouw en veehouderij of tuin en landschap. In de opleidingen voor de veehouderij staat het dier centraal. Daarom wordt een deel van de lessen bij zes praktijkleerbedrijven gehouden. Hierbij is ook de boer aanwezig. Voor de melkveehouderij zijn dat melkveebedrijf 't Boterik in Oirschot, melkveebedrijf Deenen in Oostelbeers, melkveebedrijf Gosens in Haghorst en melkveebedrijf Simons-Schoenmakers in Vught. Voor de varkenshouderij zijn dat de volgende bedrijven: varkenshouderij Essens in Gemonde en bedrijfsleider Leon Rijkers van proefbedrijf De Raamloop van MS Schippers in Bladel. Studenten leren tijdens de praktijklessen alles over onder meer voeding, voortplanting en gezondheid van de koeien en varkens. Ook actuele thema's als nieuwe wetgeving, de veranderingen in het werk en andere zaken komen aan bod. De bedrijven hebben allemaal een leslokaal en beschikken ook over andere voorzieningen, zoals overalls en andere materialen die studenten nodig hebben. Yuverta biedt mbo-opleidingen op niveau 1, 2, 3 en 4. Na niveau 2 kunnen leerlingen zowel als medewerker in de varkens- of in de melkveehouderij aan de slag. Met niveau 3 liggen er mogelijkheden om als zzp'er te gaan werken in de agrarische sector. Een mbo-opleiding niveau 4 biedt de mogelijkheid om door te stromen naar het hbo of op den duur aan de slag te gaan als bedrijfsleider of ondernemer in de dier- en veehouderij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer