Jumbo verkoopt nog geïmporteerd varkensvlees

Supermarktketen Jumbo verkoopt nog varkensvlees dat van buiten Nederland komt. Het varkensteam van Farmers Defence Force (FDF) vindt dat hiermee onaanvaardbare risico's worden genomen op de insleep van Afrikaanse varkenspest en hiermee niet kan worden voldaan aan de dierenwelzijnseisen.

Jumbo+verkoopt+nog+ge%C3%AFmporteerd+varkensvlees
© Twan Wiermans

Sinds enkele jaren zijn er volgens FDF grote zorgen in de Nederlandse varkenssector over het buiten de grens houden van Afrikaanse varkenspest. Deze besmettelijke varkensziekte kan door door wilde zwijnen via besmet varkensvlees of vleeswaren worden overgedragen. De ziekte heerst al in grote delen van Europa en kan volgens FDF de totale varkenshouderij aan en over de rand van de afgrond brengen. Duitsland bijvoorbeeld is alle export met China en andere belangrijke afzetgebieden kwijt na een besmetting van Afrikaanse varkenspest binnen zijn grenzen.

De Nederlandse varkenssector stelt alles in het werk om Afrikaanse varkenspest buiten de deur te houden, maar volgens FDF neemt niet iedereen zijn verantwoordelijkheid. FDF-leden wezen het bestuur er afgelopen weekend op dat varkensvlees dat in de Jumbo-filialen ligt, afkomstig is uit Slowakije en geslacht wordt in Hongarije. Landen waar Afrikaanse varkenspest heerst onder wilde zwijnen en in Slowakije ook onder gehouden varkens. Dat zijn in de ogen van FDF extreme risico's ten koste van Nederlandse varkenshouders.


Beter Leven-keurmerk

Daarnaast voldoet Jumbo hiermee volgens FDF niet aan het eigen imago van betrokkenheid bij de landbouwsector. De supermarktketen levert varkensvlees onder het Beter Leven-keurmerk, wat tot extra kosten leidt voor Nederlandse boeren.

In een reactie zegt een woordvoerder van Jumbo dat de supermarktketen wel degelijk werkt met vaste leveranciers en dat 99,5 procent van het verse varkensvlees al uit Nederland komt. De varkenshouders die deze producten leveren krijgen een extra vergoeding bovenop de marktprijs voor de gemaakte kosten.

Jumbo streeft naar 100 procent vers varkensvlees vanuit Nederland. De verwachting is dat de supermarktketen dit op korte termijn realiseert. 'Vanaf dan komt ook het varkenshaasje volledig uit Nederland. Voorheen lukte dat voor varkenshaasjes niet altijd. Vanwege de beschikbaarheid en de hoge vraag kwam deze behalve uit Nederland ook uit andere Europese landen.'

Voor het risico op het binnenhalen van Afrikaanse varkenspest geeft Jumbo aan zich te houden aan de geldende wet- en regelgeving voor de import van vlees en vleeswaren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer