Boeren en overheden creëren weidevogelgebied bij Delfgauw

Overheden, natuurbeheerders en boeren hebben afspraken gemaakt voor een robuust weidevogelgebied in de Zuidpolder van Delfgauw in het Zuid-Hollandse Pijnacker-Nootdorp. De komende twee jaar worden de ideale omstandigheden gecreëerd voor weidevogels: andere vormen van natuur, landbouw en het behoud van het karakteristieke polderlandschap.

Boeren+en+overheden+cre%C3%ABren+weidevogelgebied+bij+Delfgauw
© gemeente Pijnacker Nootdorp

Onder begeleiding van stichting Kavelruil Zuid-Holland is een kavelruil uitgevoerd. Grondeigenaren, pachters en andere belanghebbenden hebben hun grond ingebracht en afspraken gemaakt over de manier waarop de grond het beste kan worden verdeeld en gebruikt. Waar nodig zijn extra stukken grond verworven.

Dit alles met als doel de natuurgronden aaneen te laten sluiten in de kern en voor boeren land dichter bij hun boerderij te realiseren. Hierdoor ontstaan zowel kansen voor de natuur als voor de landbouw. De betrokken partijen zijn al gestart met de voorbereiding op de definitieve inrichting van het weidevogelgebied.


Extra greppels

In het weidevogelgebied komen extra greppels, zodat het waterpeil beter is te regelen en een hoger waterpeil kan worden ingesteld. Ook wordt de komende jaren vol ingezet op meer kruiden en bloemen, zodat het gebied aantrekkelijk wordt voor insecten, het belangrijkste voedsel voor de weidevogels.

Te hoge bomen en bosschages worden verwijderd om te voorkomen dat er vijanden zoals kraaien of roofvogels in gaan zitten. In het zuidelijk deel van de Zuidpolder komt een natuurvriendelijke oever voor insecten, vissen, kikkers en andere waterdieren zoals reigers en lepelaars. Het huidige natuurgebied De Groene Keijzer wordt waterrijker met poelen en ondiepe plassen.


Aanvullende afspraken

Waar mogelijk wordt het agrarisch natuurbeheer ondersteund. De komende maanden worden aanvullende afspraken gemaakt om het beheer van de eendenkooi, het weidevogelgebied en het agrarisch landschap zoveel mogelijk op elkaar aan te sluiten en te versterken.

Provincie Zuid-Holland wil het toekomstige weidevogelgebied officieel opnemen in het landelijke netwerk van natuurgebieden, het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Daardoor is het goed beschermd en komt er ook geld beschikbaar voor het beheer. Verwacht wordt dat de Zuidpolder in 2023 officieel is opgenomen in het NNN en dat de inrichtingsmaatregelen zijn uitgevoerd.

De inrichting van de Zuidpolder als weidevogelgebied is een van de maatregelen uit het Zuid-Hollandse Actieplan Boerenlandvogels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer