Verkeersbord in plasdras moet predator tegenhouden

Dertig oude verkeersborden van gemeenten Het Hogeland en Groningen functioneren sinds kort als broedplaats voor vogels in boerenland in de omgeving van het Groningse Winsum.

Verkeersbord+in+plasdras+moet+predator+tegenhouden
© Anne-Jan Staal

Collectief Groningen-West heeft de borden onlangs op palen in plasdras bij zeven melkveehouders geplaatst. Hiermee wil het collectief weidevogels een veiliger broedplek bieden, omdat vooral grondpredatoren moeilijker bij het nest kunnen komen. De broedplateaus in plasdras bij zeven boeren zijn een experiment, meldt Anne-Jan Staal van Collectief Groningen. 'Ik wilde eerst wat met drijvende plateaus doen, maar dat is een stuk ingewikkelder.'

Hij vroeg bij gemeente het Hogeland naar oude verkeersborden, nadat hij op Facebook een bericht had gezien dat in West-Nederland vogels op een verkeersbord hun eieren uitbroeden. 'De gemeente kon oude verkeersborden leveren. De plateaus zijn bevestigd op een paaltje en steken een kleine 30 centimeter boven het water uit. We hebben er wat blubber en schelpen opgelegd. De vogels doen de rest.'


Scholekster

De broedplaatsen hebben inmiddels effect, een visdiefpaar broedt zijn eieren erop uit. Kokmeeuwen vonden de plateaus ook. 'Ik verwacht de komende weken nog twee of drie nestjes visdieven. We hopen dat volgend jaar de scholekster komt. Deze weidevogel kijkt graag van zich af en dat kan natuurlijk uitstekend op het plateau.'


Boeren hebben verkeersborden in plasdras geplaatst om vogels te laten broeden.
Boeren hebben verkeersborden in plasdras geplaatst om vogels te laten broeden. © Anne-Jan Staal

Bij melkveehouder Matthijs Veenland uit Onderdendam staan tien borden in zijn 2 hectare grote plasdras. Op een van de plateaus broedt de visdief. 'Groot voordeel is dat predatoren er lastig bijkomen. Bij ons gaat het dit jaar heel goed met vogels. Dat heeft er ook mee te maken dat er in de buurt pilots zijn met het vangen van steenmarters. Er zijn al meer dan honderd broedpaartjes gevonden.'

Veenland heeft 15 hectare ingericht met zwaar beheer, daarnaast staat er 10 hectare mais waar kieviten broeden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer