Vrouwelijke benadering geeft bollen en knollen vleugels

Met FAM Flower Farm in het Zuid-Hollandse Lisse wilden Marlies Weijers en Linda van der Slot direct in contact komen met bloemenliefhebbers. Met succes verkopen zij bollen, knollen en bloemenzaden en promoten zij het kwekersvak.

Vrouwelijke+benadering+geeft+bollen+en+knollen+vleugels
© Henk Bouwman

Marlies Weijers, echtgenote van een dahliakweker, en Linda van der Slot, getrouwd met een narcissen- en tulpenkweker, waren al vriendinnen op de middelbare school. Tijdens een etentje raakten ze aan de praat over de verkoop van knollen en bollen.

‘Wij vonden dat dat nogal industrieel verliep’, zegt Weijers. ‘Je verkoopt je product en hoort er nooit meer iets van.’ ‘Terwijl het eindproduct enorm de moeite waard is’, voegt Van der Slot daaraan toe. ‘Ik kan in het voorjaar nog steeds genieten van de schoonheid van de velden in de bollenstreek.’ Dat bracht het tweetal in 2017 tot de oprichting van hun bedrijf FAM Flower Farm.

FAM staat zowel voor ‘familie’ als voor ‘feminien’. ‘Vanaf het begin wilden we op sociale media vooral het vrouwelijke tot uiting brengen’, zegt Van der Slot. ‘Daarin gaan we mee met de seizoenen en gebruiken we een roze en romantische uitstraling.’

We leggen uit hoe de bollenteelt in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken

Marlies Weijers van FAM Flower Farm

‘Wij willen niet alleen de bloemen laten zien, maar ook tips geven over het opkweken van de bollen en knollen’, vult Weijers aan. ‘We willen echt waarde toevoegen. Waar onze mannen de business-to-businessmarkt bedienen, bestaat onze belangrijkste doelgroep uit consumenten.

De twee richten zich ook op beleving en organiseren in het seizoen excursies naar bloeiende narcissen-, tulpen- en dahliavelden. Na de coronajaren komen er nu weer Nederlanders, Duitsers, Fransen, Zweden, Noren en Amerikanen.


Voor fotoshoots zijn bijvoorbeeld klompen beschikbaar.
Voor fotoshoots zijn bijvoorbeeld klompen beschikbaar. © Henk Bouwman

‘We hebben een paar dagdelen per week ruimte voor groepen van maximaal 15 personen’, zegt van der Slot. ‘Ze moeten van tevoren een plek reserveren en vol is vol. Zo blijft het voor ons ook leuk.’ Bezoekers krijgen koffie of thee met een stroopwafel en mogen daarna de velden in om foto’s te maken. Weijers en Van der Slot zorgen voor mooie bossen bloemen en accessoires als manden, gieters, hoeden en klompen.

‘Onze fiets is inmiddels beroemd’, zegt Weijers. ‘Tijdens het bezoek leggen we uit hoe de bollenteelt in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken. Zo kunnen we ook wat tegenwicht bieden aan de negatieve verhalen die soms in de media verschijnen. Wij doen echt ons best om de grond niet uit te putten en zo duurzaam mogelijk te werken, met weinig gewasbescherming. Als je dat vertelt, krijgen mensen meer respect voor de kwekerij en voor de bollen in hun eigen tuin.’


Pluktuin

Op de website van FAM Flower Farm is allerhande informatie te vinden, evenals een blog. Jaarlijks brengen de onderneemsters een glossy FAM magazine uit. Om het concept compleet te maken, hebben Weijers en Van der Slot een webshop.


De ondertussen ‘beroemde’ fiets met bloemenmanden.
De ondertussen ‘beroemde’ fiets met bloemenmanden. © Henk Bouwman

Daarin zijn narcissen- en tulpenbollen en dahliaknollen te koop, maar ook accessoires zoals tuingereedschap, meststoffen en cadeaubonnen. Weijers: ‘Vanwege de vele verschillende producten en versies in het Nederlands, Duits en Engels hebben we een technisch bureau ingeschakeld. Ook omdat we rekening moeten houden met de verzendkosten en valuta en btw-regels van andere landen.’

Sinds dit jaar verkopen de twee vrouwen ook bloemenzaden waarmee consumenten een pluktuin kunnen inzaaien om zelf hun plukboeket mee te maken. ‘We hebben onze eigen collectie samengesteld, met onder andere zinnia, scabiosa en phlox. Die verkopen we los, maar ook als mix met onze dahlia’s’, zegt Van der Slot.


Fulltimebaan

De eerste drie jaar hadden Van der Slot en Weijers nog een baan naast hun eigen bedrijf, sinds twee jaar werken ze fulltime voor FAM Flower Farm. ‘We doen alles zelf, de mailbox, de telefoon en de fotografie’, zegt Weijers. ‘Dat gaat het hele jaar door: buiten het bloeiseizoen zijn we druk met het voorbereiden van het inpakseizoen.’

Het duo heeft inmiddels 137.000 volgers op Instagram. Ze waren vereerd toen ze koning Willem-Alexander en koningin Máxima mochten ontmoeten tijdens hun bezoek aan Greenport Duin- en Bollenstreek.Het in 2020 in het Nederlands en het Engels verschenen Dahliaboek beleeft zijn derde druk van 12.000 stuks en de wens bestaat om het ook nog in het Duits te laten vertalen. ‘We krijgen foto’s en filmpjes uit alle hoeken van de wereld en influencers vragen ons of ze alsjeblieft langs mogen komen voor een fotoshoot’, zegt Weijers.

‘We willen vooral blijven doen wat we leuk vinden’, zegt Van der Slot. ‘In de toekomst willen we wel groeien, maar vooral organisch, onder andere door onze zadencollectie uit te breiden. We starten binnenkort ook met een serie van kleine vaasjes waarmee je kunt mixen & matchen.’


Bedrijfsgegevens

Naam: Marlies Weijers (49) en Linda van der Slot (48) Woonplaats: Noordwijkerhout en Lisse (Zuid-Holland) Bedrijf: FAM Flower Farm Dahliakwekerij HM Weijers teelt zo’n 250 soorten dahlia’s, waarvan FAM Flower Farm er ongeveer 130 in de webshop verkoopt, evenals de 25 soorten narcissen en 35 soorten tulpen van Van der Slot Lisse.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer