Steun voor agrarisch natuurbeheer in Gelderland blijft

Provincie Gelderland blijft financiële steun geven aan initiatieven op het gebied van agrarisch natuurbeheer. Dat gebeurt in afwachting van de vaststelling van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in 2022.

Steun+voor+agrarisch+natuurbeheer+in+Gelderland+blijft
© Dirk Hol

Op die manier wordt gewaarborgd dat het in de provincie ingezette beleid op dit gebied gecontinueerd wordt. Tijdens de begrotingsbehandeling in Provinciale Staten haalde de motie 'Gelderse boeren staan in de rij voor agrarisch natuurbeheer', die tot de financiële steun opriep, het ruimschoots. Indieners VVD, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en PvdA kregen steun van CDA, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, D66, 50+ en groep De Kok.

De initiatiefnemers van het voorstel stellen dat er in Gelderland veel boeren zijn die deel willen nemen aan agrarisch natuurbeheer. Eerder gaf de provincie het signaal af om na 2021 geen geld meer beschikbaar te stellen voor nieuwe initiatieven op dit gebied, zolang het GLB niet is vastgesteld.


Transitie

Dit zou volgens de Statenfracties echter niet alleen nieuwe initiatieven in 2022 en daarna tegenhouden, maar ook de toekomstbestendigheid van eerdere initiatieven van boeren in agrarisch natuurbeheer en in de transitie richting natuurinclusieve landbouw teniet doen.

Gelderland telt met de Veluwe, Vala (Achterhoek) en Rivierenland drie agrarische collectieven. Collectief Veluwe maakt op eigen initiatief al 375.000 euro uit eigen vermogen vrij om in 2022 met meer boeren natuurpakketten af te sluiten. De motie kwam mede tot stand in samenwerking met LTO Noord en Netwerk Grondig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer