Excuses Fries provinciebestuur aan boerenvertegenwoordigers

Natuurgedeputeerde Douwe Hoogland (PvdA) heeft woensdag excuses gemaakt over het proces rond de afstemming van de zorgplicht voor weidevogels. Dat gebeurde in het spoeddebat van Provinciale Staten dat ChristenUnie, PVV en Forum voor Democratie (FvD) hadden aangevraagd.

Excuses+Fries+provinciebestuur+aan+boerenvertegenwoordigers
© Tienke Wouda

De partijen vroegen het spoeddebat aan, omdat voorgenomen regels over de zorgplicht volgens hen zorgen voor een enorme vertrouwensbreuk tussen het provinciebestuur en de boeren. 'Wij vinden dat het college verantwoording moet afleggen over de gang van zaken. En ze moeten vertellen hoe ze denken de vertrouwensbreuk te kunnen herstellen.'

Over het proces is de afgelopen periode ook veel onrust ontstaan. Boerenvertegenwoordigers, waaronder LTO Noord, hebben de gedeputeerde meerdere malen gewaarschuwd dat een verscherping van de zorgplicht in de conceptomgevingsverordening niet op draagvlak van de sector kan rekenen. Maar het college stelde de conceptverordening half februari toch vast.

Zo'n zestig boeren voerden woensdag 10 maart actie bij het provinciehuis in Leeuwarden tegen de gang van zaken en de strengere nazorgregels die het provinciebestuur wil gaan invoeren. Hoogland zei dat de protestactie en vooral de toon hem hadden geraakt.


Het spijt het college dat het de worsteling van boeren heeft onderschat, stelde Hoogland in de spoedvergadering van Provinciale Staten. Volgens de gedeputeerde was er afstemming met het adviesorgaan Provinciale Commissie Landelijk Gebied (PCLG), waarin ook LTO Noord zit. Hij wil een nieuwe start maken en met de verschillende boerenvertegenwoordigers het gesprek weer aangaan.


Weidevogelstand verbeteren

De provincie wil door verscherping van de nazorg in de conceptomgevingsvergunning de weidevogelstand verbeteren. Dat betekent onder meer dat boeren eerst hun land moeten controleren op nesten en weidevogels voordat zij werkzaamheden kunnen uitvoeren. Hoogland stelde achter de verordening te staan.

'Het is stil in ons grasland, wij krijgen meldingen dat het niet goed gaat. Maar we komen tot de conclusie dat de teksten in de verordening niet duidelijk zijn.' Volgens de natuurgedeputeerde kan een boer bijvoorbeeld zelf ook de registratie op zijn grasland doen, in plaats van een nazorger van de Bond van Friese Vogelwachten.


De daad bij het woord voegen

LTO Noord-regiobestuurder Tineke de Vries vindt het goed dat Hoogland excuses heeft gemaakt. 'Hij moet het straks maar bewijzen en de de daad bij het woord voegen. Wij willen dat dit onzalige voorstel van tafel gaat.'

De conceptverordening ligt tot en met 12 april ter inzage. Voor het zomerreces wil het provinciebestuur met een Nota van Antwoord komen. Provinciale Staten besluiten eind oktober over de conceptomgevingsverordening.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer