'En weer is Den Haag vooral met zichzelf bezig'

Deze week stond ineens de sms'jes-affaire van premier Mark Rutte centraal. Er volgde een tenenkrommend spoeddebat. Beschamend voor het aangezicht van en vertrouwen in de politiek. Want weer is politiek Den Haag vooral met zichzelf bezig terwijl tal van belangrijke dossiers liggen te wachten.

%27En+weer+is+Den+Haag+vooral+met+zichzelf+bezig%27
© Dirk Hol

Wat was er aan de hand? Uit onderzoek van de Volkskrant bleek woensdag dat Rutte sms'jes wist van zijn telefoon. De dag erna riep de Tweede Kamer hem op het matje. Wezenlijke zaken waar de Kamer zich eigenlijk die dag mee bezig had moeten houden werden afgezegd en verplaatst en agenda's werden leeggemaakt. Redacties startten liveblogs, talkshows gooiden hun programmering om. Het ging alleen nog over de sms'jes.

Wat ontstond was een beschamend hard debat dat opnieuw ging over de politici zelf en niet over beleid. Een urenlang debat volgde. Alle inmiddels twintig fracties in de Kamer moeten stuk voor stuk aan het woord komen en reageren op de premier.

's Avonds op televisie vroeg een melkveehouder, die te gast was in een talkshow om te praten over de droogte, of politici en politieke verslaggevers niet wat beters te doen hadden? Hij heeft natuurlijk gelijk.

Een debat als dit vervreemdt de kiezer nog verder van de politiek

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Boeren maar ook burgers hebben wel wat anders aan hun hoofd en om zich zorgen over te maken. Denk aan de stikstofaanpak, verdienvermogen, de leefbaarheid van het platteland en steden, de strijd om de ruimte, de beschikbaarheid van arbeid, het veranderende klimaat, de oplopende inflatie, de haperende economie.

Het wrange is dat een dergelijk debat niet alleen Rutte beschadigt maar vooral het beeld van de politiek, en het wantrouwen in de samenleving vergroot. Wantrouwen voedt immers wantrouwen. Het is een neergaande spiraal die uiteindelijk ontwrichtend is. Een debat als dit vervreemdt de kiezer nog verder van de politiek en dat is een slechte zaak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer