'Hoe een boerin in Brussel de scepter zwaait'

Het was een ambitieus plan, het EU-actieplan voor de ontwikkeling van de biologische sector in Europa met een kwart meer areaal. Het plan was te ambitieus en niet realistisch als het gaat om de areaaleis.

%27Hoe+een+boerin+in+Brussel+de+scepter+zwaait%27
© Dirk Hol

Overambitieuze plannen kunnen de de markt scheeftrekken. Want wanneer boeren en tuinders verplicht worden meer biologisch te produceren terwijl de vraag uitblijft, ontstaan melkplassen en boterbergen. Ambitie is goed, maar alleen wanneer doelen ook haalbaar en uitvoerbaar zijn.

Dat begreep de Oostenrijkse Europarlementariër Simone Schmiedtbauer maar al te goed. Ze is boerin, was een geliefd burgemeester en zo succesvol dat ze rap wist op te klimmen in de Oostenrijkse politiek. In 2019 is ze verkozen tot Europarlementariër. In Oostenrijk wordt ze liefkozend 'Schmiedtpower' genoemd en dat is niet voor niets.

Schmiedtbauer kwam met een alternatief. Een boervriendelijker en realistischer plan om de Europese landbouw te verduurzamen zonder daar de gewraakte areaaleis in te noemen. Haar plan gaat niet alleen over klimaat, milieu en dierenwelzijn, maar ook over de winstgevendheid van het boerenbedrijf.

In Oostenrijk wordt Simone Schmiedtbauer liefkozend 'Schmiedtpower' genoemd

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De Oostenrijkse Europarlementariër kreeg voor haar plan in Brussel de handen op elkaar en deed haar bijnaam eer aan. Oostenrijk is overigens koploper in Europa in areaal biologische landbouw.

Het laat zien hoe je sterk politiek afhangt van personen en hun individuele kracht.

Schmiedtbauer is een politicus die laat zien hoe met doortastend handelen, kracht en gevoel voor tijdgeest en politiek boeren en tuinders een stem weet te geven in het brandpunt van de Europese politiek. Ze is een politicus die met haar boerenslimheid en openheid het vertrouwen in de politiek weer een stukje weet te herstellen. Dat is hard nodig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer