Agrifirm houdt resultaten in uitdagend 2021 op peil

Ondanks de uitdagende marktomstandigheden heeft Agrifirm in 2021 goede resultaten behaald. De omzet groeide en de winstuitkering aan de circa tienduizend leden van de coöperatie bleef met in totaal 25 miljoen euro op niveau.

Agrifirm+houdt+resultaten+in+uitdagend+2021+op+peil
© Agrifirm

De omzet van Royal Agrifirm Group komt voor 2021 uit op 2,36 miljard euro, een lichte stijging ten opzichte van de 2,23 miljard euro een jaar eerder. Het nettoresultaat daalde van 39,8 miljoen euro in 2020 naar 33,9 miljoen euro vorig jaar.Ondanks de daling van het nettoresultaat kijkt Agrifirm-ceo Dick Hordijk tevreden terug op 2021. 'Een jaar waarin Agrifirm toch goede resultaten wist neer te zetten, ondanks zeer uitdagende omstandigheden. Een jaar waarin corona opnieuw een stempel drukte op de manier waarop we werkten. Ondanks dat het een uitdagende situatie was voor onze medewerkers, hebben de klantbediening en de prestaties van ons bedrijf daar niet onder geleden.'


Uitdagingen het hoofd bieden

Het afgelopen jaar moesten Agrifirm en haar leden uitdagingen als corona, dierziekten, grondstoftekorten, hoge voerprijzen, maatschappelijke en politieke druk het hoofd bieden. 'De ontwikkelingen in de agrarische sector hebben direct impact op de resultaten van Agrifirm', geeft Hordijk aan.


'Onze wereldwijde business units in de veehouderijsectoren hadden het moeilijk, maar wisten ondanks uitdagende omstandigheden toch goede resultaten te behalen. Onze plantaardige tak in Nederland, het laboratorium NutriControl en de Welkoop-winkels wisten uitstekend te presteren.'


Korting aan leden

In tien jaar tijd keerde Agrifirm al ruim 169 miljoen euro van haar resultaat uit aan de leden. Deels in de vorm van korting op afgenomen producten, maar ook uit de behaalde winst van buitenlandse activiteiten en bijvoorbeeld Welkoop. De ledenuitkering bedraagt over 2021 in totaal 25 miljoen euro, een jaar eerder was dat 27 miljoen euro.

Voor het eerst maakt een duurzaamheidsrapportage onderdeel uit van het jaarverslag van Agrifirm. Het bedrijf is ervan overtuigd dat verantwoorde productie van grondstoffen verder opgeschaald moet worden. 'De markt moet er bijvoorbeeld op kunnen vertrouwen dat hun duurzaam ingekochte soja ook daadwerkelijk ontbossingsvrij is. Onze pilot met FrieslandCampina geeft hier handen en voeten aan', aldus Hordijk.

Agrifirm wil verder toewerken naar verdere verduurzaming van het energieverbruik, met als uiteindelijk doel een klimaatneutrale productie. Voor de productielocaties worden daarom klimaatambities vastgelegd.


Oekraïne

De productielocaties van de joint venture van Agrifirm in Oekraïne zijn weer geopend, nadat deze tijdelijk dicht zijn geweest. Het kantoor in de hoofdstad Kiev is nog wel gesloten. De bedrijfsactiviteiten in Rusland waren al tot een minimum beperkt en worden nu geheel stopgezet. Dat heeft geen significante impact op Agrifirm, laat het bedrijf weten.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

In Oekraïne is het afgelopen jaar intensief samengewerkt met leveranciers aan het verantwoord inkopen van mais. Het project bevond zich in de afrondende fase en had positieve (tussen)resultaten. Door het uitbreken van de oorlog is het project stilgevallen.


Klik voor complete jaarverslag op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer