Minister Harbers: liever geld naar klimaataanpassing dan compensatie boer

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat geeft liever geld uit aan maatregelen om de Nederlandse waterhuishouding toekomstbestendig te maken dan aan een regeling voor boeren die schade lijden door klimaatverandering.

Minister+Harbers%3A+liever+geld+naar+klimaataanpassing+dan+compensatie+boer
© Dirk Hol

'Zeker in de landbouw geldt: je werkt met de natuur en de natuur is grillig. In principe is dat voor eigen risico', citeert persbureau ANP de minister. 'Nederland heeft op het ene moment te veel water en op het andere moment te weinig', zegt Harbers. 'We moeten ervoor zorgen dat we beide dingen goed kunnen opvangen.'

Volgens de minister zal dit probleem Nederland 'waarschijnlijk nog heel lang parten spelen'. Toch vindt hij compensatie voor boeren die hiermee te maken krijgen 'gewoon heel ingewikkeld'.


Schaderegeling

Er is wel een schaderegeling voor boeren die last hebben van bedrijven die een vergunning hebben om grondwater te onttrekken, maar een regentekort valt daar niet onder. 'Je kunt altijd die schadeclaim indienen', aldus de minister. 'Maar het is best een uitzoekerij om te kijken: wat komt door degene die een vergunning heeft om grondwater te onttrekken en wat komt door een regentekort?'

Harbers reageert met zijn uitspraken onder meer op de claim die Droogteschade.nl namens 1.220 boeren in voorbereiding heeft. Door drinkwaterwinning is in veel gebieden de grondwaterstand gedaald, wat bij droogte leidt tot gewasschade.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer