Gelderse fruitteler: 'Huisvesting hoort bij werkgeverschap'

Op het fruitbedrijf van Toine Janssen in het Gelderse Winssen staat een loods met vijf appartementen. Het zijn de onderkomens van zijn internationale medewerkers. Verderop op het bedrijf staan eenvoudiger woonunits die zijn bedoeld voor het personeel dat tijdens de oogstpiek aan de slag gaat.

Gelderse+fruitteler%3A+%27Huisvesting+hoort+bij+werkgeverschap%27
© Vidiphoto

Janssen ziet het als zijn verantwoordelijkheid om in deze units te voorzien. 'Mijn mensen komen hier om te werken. Ze kunnen voor die periode geen huis huren. Als je wilt dat ze jaar in jaar uit terugkomen, dan moet je de huisvesting voor elkaar hebben.'

De woningen voor zijn personeel zijn niet zonder slag of stoot tot stand gekomen, zegt de Gelderse ondernemer. 'Het bestemmingsplan gaf de ruimte niet. De gemeenteraad kon er dus niet mee instemmen. We hebben bij de gemeente een forse lobby moeten voeren om te laten zien dat we dit echt nodig hebben.'


Politiek spel

Janssen merkte in die periode dat huisvesting deel werd van het politieke spel, waarbij sommige partijen hun stokpaardjes bereden en anderen pragmatischer waren ingesteld. 'We werden een speelbal van de politiek. Dat vind ik een kwalijke zaak. Het gaat mij om goed ondernemerschap.' Nu biedt het bestemmingsplan ruimte voor ontheffing die kan worden verleend door het college van burgemeester en wethouders. Die mogelijkheid was er eerst niet.

Uiteindelijk ben je als werkgever verantwoordelijk voor goede huisvesting voor de mensen die bij je werken

Eric Douma, LTO-portefeuillehouder ondernemerschap en onderwijs

De ervaring van Janssen met de gemeente staat niet op zichzelf, zegt Eric Douma, LTO-portefeuillehouder ondernemerschap en onderwijs. Douma ziet dat gemeenten wisselend omgaan met huisvesting voor internationale medewerkers. 'De ene gemeente gaat er creatief mee om en denkt mee met ondernemers. Een andere gemeente is terughoudend en bang voor problemen.'


Weerstand

In veel gemeenten is bij burgers en daardoor ook bij politici weerstand tegen grootschalige locaties en huisvesting in het reguliere woningbestand. Maar huisvesting op de bedrijven levert meestal weinig weerstand op, weet Douma. Daarnaast is het voor een gemeente prettig als de sector eigen mensen opvangt tijdens pieken, zodat ze geen gebruik hoeven te maken van de toch al overbezette beschikbare huisvesting in dorpskernen.

'Huisvesting wordt vaak verward met woonruimte. Gebrek aan huisvesting is iets anders dan woningkrapte', stelt Douma. 'Huisvesting kan tijdelijk zijn. Drie of vier maanden kunnen voldoende zijn om de arbeidspiek op een bedrijf op te vangen. Die huisvesting kan soms eenvoudig worden geregeld op bedrijven. Daar mag best creatiever mee worden omgegaan. Gemeenten moeten daar ook verantwoordelijkheid in nemen.'


Krappe woningmarkt

Een onderkomen bij het bedrijf leveren meer voordelen op, betoogt de LTO-portefeuillehouder. 'Vaak zijn het mensen uit dezelfde plaats die het fijn vinden om bij elkaar in de buurt te wonen. En je onttrekt geen woningen van de lokale woningmarkt die vaak ook al krap is.'


In de Week van de Huisvesting wil LTO wethouders en ambtenaren in contact brengen met ondernemers om over de wensen, dilemma's en uitdagingen te praten. 'We willen leermomenten delen en laten zien wat wel kan. We kunnen inspirerende voorbeelden tonen. Daarvoor ontwikkelen we als sector ook een inspiratieboek', zegt Douma.


Keurmerk

De LTO-portefeuillehouder benadrukt dat het onderbrengen van internationale werknemers hoort bij goed werkgeverschap. 'In het arbeidsvoorwaardenpakket hoort goede huisvesting erbij. Daarom hebben we het Agrarisch Keurmerk Flexwonen. Aan het keurmerk zijn voorwaarden verbonden en die worden ook gecontroleerd', licht hij toe.

'Uiteindelijk ben je als werkgever verantwoordelijk voor goede huisvesting voor de mensen die bij je werken', zegt Douma. 'Dat houdt niet op bij een goed loon. Goed werkgeverschap gaat over hoe je met elkaar omgaat. Daar hoort huisvesting ook bij.'


Personeel van buiten de Europese Unie is hard nodig

Agrarisch ondernemers voelen de tekorten op de Europese arbeidsmarkt. 84 procent van de werkgevers verwacht al in het komende seizoen tekorten aan teelt- en oogstmedewerkers. Door de tekorten op de Europese arbeidsmarkt is de instroom van buiten de Europese Unie (EU) nodig, vindt LTO Nederland. Eind dit jaar moet het voor personeel van buiten de EU mogelijk worden om tijdelijk aan de slag te gaan in de EU-lidstaten. Dat staat in een voorstel van de Europese Commissie. LTO vindt dat deze vakkrachten nu al welkom zijn. 'Nederland moet hiermee aan de slag. Andere EU-landen gaan dat ook doen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer