Vijf tips Werkgeverslijn voor huisvesting Oekraïense vluchtelingen

De Werkgeverslijn heeft vijf tips voor agrarisch ondernemers die huisvesting voor vluchtelingen uit Oekraïne beschikbaar hebben.

Vijf+tips+Werkgeverslijn+voor+huisvesting+Oekra%C3%AFense+vluchtelingen
© Michiel Elands

Nederland is een van de landen die Oekraïense vluchtelingen opvangen. Het is vooral aan de overheid om huisvesting te verzorgen, maar ook op andere locaties zal (tijdelijk) een beroep worden gedaan. Ook agrarisch ondernemers die geschikte huisvesting beschikbaar hebben, kunnen hun steentje bijdragen.

• Bepaal allereerst of u de huisvesting op korte termijn niet voor iets anders nodig hebt, bijvoorbeeld de huisvesting van seizoenarbeiders.
• Bepaal ook voor wie de huisvesting geschikt is. Er komen veel moeders met kind(eren). De verwachting is dat de mannen achterblijven in Oekraïne. Denk hierbij ook aan de veiligheid voor kinderen op uw bedrijf. En besef dat de kinderen onze taal niet machtig zijn.
• Inventariseer hoeveel ruimte u beschikbaar heeft.
• Heeft u huisvesting en wilt u wat betekenen, neem dan contact op met de gemeente.
• Houd in het achterhoofd dat ze mogelijk niet direct van uw aanbod gebruik kunnen maken.


Werken

Oekraïense vluchtelingen kunnen op dit moment niet werken in Nederland. Dat geldt in de basis ook voor Oekraïners die al in Nederland zijn. Zij kunnen alleen werken als hiervoor een vergunning is aangevraagd. De kans bestaat dat dit in de toekomst verandert. De EU werkt aan een regeling voor Oekraïners. Het is nog onbekend vanaf wanneer, hoeveel en onder welke voorwaarden zij dan ook mogen werken. Dat hangt af de status die zij krijgen.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De Werkgeverslijn denkt daarbij dat het prematuur is om te verwachten dat Oekraïense vluchtelingen behoefte hebben aan werk. De prioriteit ligt nu bij goede opvang, zodat vluchtelingen tot rust kunnen komen en zij, als ze dat willen en zodra het veilig is, weer naar hun thuisland terug kunnen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer