Komkommertijd

Volgens Wikipedia de tijd van het jaar dat er weinig nieuws is en waarbij rond het jaar 1700, toen deze term voor het eerst werd gebruikt, de komkommers werden geoogst. Ook wel de zomermaanden van het jaar. De tijd dat komkommer een seizoensgroente was.

Komkommertijd
© Jan Anninga

We zijn onze teelten de afgelopen jaren steeds 'langer' gaan maken. Tien jaar geleden begonnen we pas half januari te telen en oktober was standaard een rustige maand. Door de komst van de belichting in de komkommers beginnen we nu rond de kerst alweer met telen en gaan we door tot half november.

Tegenwoordig wordt er onderzoek gedaan naar een winterkas. Hierbij onderzoeken ze of het ook in de maanden november en december mogelijk is om komkommers te oogsten in Nederland. Consumentgericht telen, noemen ze dat. Het hele jaar is er vraag naar (Nederlandse) komkommers, kunnen we niet kijken of we dat kunnen invullen?

Ik kijk wel eens naar van die programma's waarin mensen teruggaan naar de natuur. Dus eten uit eigen tuin. Kleine kasjes voor de komkommers, tomaten en paprika's. Kippen voor de eieren en vlees, een koe voor de melk en wat ander vlees. Of gemeenschappelijk tuinen waarbij groepen mensen met elkaar hun eten verbouwen en oogsten. Heel mooi!

Alleen eten wat de natuur ons thuis geeft, lukt ons dus niet

Inge de Vries, komkommerkweker in Erica

Wij hebben het ook: een moestuin, kippen en koeien voor het vlees. Maar de status op dit moment is dat de kippen geen eieren leggen omdat ze waarschijnlijk broeds zijn, de koeien nog te klein zijn, dus waarschijnlijk is er volgend jaar pas een optie om er vlees van te maken. Ook de moestuin is toch echt te klein om er met zijn vieren zeven dagen per week van te eten. En de tomaten in de tuin zijn nog lang niet rood. We moeten dus nog heel wat leren...

Alleen eten wat de natuur ons thuis geeft, lukt ons dus niet. En op zich is dat ook geen probleem. Want gelukkig kan ik gewoon naar de winkel waar alles waar ik zin in heb gewoon in de schappen ligt te wachten. Dus de kippen en koeien zijn voor de gezelligheid en de moestuin als mooie educatie voor onze twee kinderen. Want ik weet als geen ander dat producten geteeld in de kas of op het land - of het nu winter, lente, zomer of herfst is - met net zoveel liefde worden geteeld als de groente in onze moestuin.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer