'Verhuizen naar een land vol personeel'

Mijn man en ik zitten samen op de bank televisie te kijken. Op zich al een unieke situatie. Al zappend komen we uit bij Nieuwsuur en daar blijven we hangen bij een beeld van een paar Poolse dames die orchideeën aan het inhoezen zijn.

%27Verhuizen+naar+een+land+vol+personeel%27
© Jan Anninga

Even later komt de hr-vrouw van FloraHolland in beeld. Zij zegt dat ze met 49 nationaliteiten werken op de bloemenveiling en dat ze afhankelijk zijn van handjes die vanuit andere landen hierheen komen. Tot zover niets spannends.

Vervolgens komt er een andere vrouw in beeld. Wat ze precies is of doet of wie ze is, dat is me even ontschoten. Ze begint een verhaal over arbeidsmigranten en de geschiedenis ervan en uiteindelijk zegt ze het: het is beter voor ons land en het milieu dat we in plaats van de arbeidsmigranten hierheen halen onze bedrijven verplaatsen naar de landen waar de arbeidsmigranten vandaan komen. Dan zouden we op de plekken waar nu wordt gewerkt, dus waar de kassen staan, huizen kunnen bouwen en hebben we verschillende problemen opgelost.

Mijn man en ik kijken elkaar aan en denken: horen we dit nou goed? Gaan we nou, nadat alle boeren zijn uitgekocht, verder met de tuinders? Betekenen we dan verder niets voor Nederland behalve dat we energie slurpende, ruimte innemende, vervuilende mensen uitbuiters zijn?

Gaan we nou, nadat alle boeren zijn uitgekocht, verder met de tuinders?

Inge de Vries, komkommerteler in Erica

Wij vinden nog altijd dat we er echt toe doen. De mensen die hier werken, worden ook hier verloond, waarmee we een goede bijdrage leveren aan ons sociale stelsel. Buiten de arbeidsmigranten werken er natuurlijk ook in en om de tuinbouw veel Nederlandse mensen en is er ook geen kenniseconomie rondom de tuinbouw als er geen actieve tuinbouw is. Wie betaalt al die studies? En waar worden de grote studies in de praktijk gebracht?

Ook kunnen we dan wel zeggen dat we hier het klimaat een stukje minder belasten, maar als we dezelfde of waarschijnlijk meer hectares glas in Polen, Hongarije of Bulgarije bouwen en teruggaan naar steenkool (want daar wordt in die landen nog op gestookt), vervuilen wij onze wereld nog veel meer. Of zal de CO2-uitstoot blijven hangen bij de grens van Duitsland? Na de Tweede Wereldoorlog zeiden we: nooit meer kou en honger. Deze winter krijgen we het al koud, doordat er geen gas deze kant op komt. Wanneer zullen we honger krijgen?

Bekijk meer over:

Lees ook

'Komkommertijd'
'Komkommertijd' 16-08-2021
Komkommertijd
Komkommertijd 30-06-2021
'The Greentour'
'The Greentour' 28-04-2021
'Sneeuwstorm'
'Sneeuwstorm' 15-03-2021

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer