Ahold Delhaize zet meer om door hogere prijzen

Ahold Delhaize heeft meer verkocht in de eerste drie maanden van dit jaar. Het supermarktconcern had minder te maken met coronalockdowns, maar consumenten bleven relatief veel uitgeven in de supermarkt. Ook zijn de prijzen van veel producten gestegen, maar Ahold Delhaize maakt niet bekend hoeveel de inflatie meespeelde in de omzetplus.

Ahold+Delhaize+zet+meer+om+door+hogere+prijzen
© Thierry Schut

Topman Frans Muller zegt de prijzen niet meer dan noodzakelijk te laten oplopen om consumenten te helpen. Die prijsstijgingen beperken kan het moederbedrijf van Albert Heijn vooral met de eigen merken. Maar ook in de onderhandelingen met andere leveranciers zet Ahold Delhaize druk. Zo vocht het bedrijf eerder dit jaar een ruzie met Nestlé uit.'Het is onze rol om de prijzen zo laag mogelijk te houden', aldus Muller. 'We hebben veel klanten met een kleine portemonnee en die proberen we te helpen.' Dat veel bedrijven ook minder voedsel dan normaal in verpakkingen stoppen, probeert Ahold aan te pakken. 'We willen dat bedrijven daar duidelijk over zijn. Zelf geven we kiloprijzen aan om de consument te informeren.'


Overnames

De totale omzet van Ahold Delhaize bedroeg 19,8 miljard euro, een toename van 8,3 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat kwam onder meer door overnames, zoals die van 38 supermarkten van Deen in Nederland en de keten Southeastern Grocers in de Verenigde Staten. Ook openingen van nieuwe winkels van bestaande ketens droegen bij, net als de sterke dollar ten opzichte van de euro. 'We verdienen 60 procent van ons geld in de VS, dus dat merken we ook.'


Als gekeken wordt naar de winkels die een jaar geleden ook al open waren, steeg de omzet 3,3 procent. Die toename was volledig te danken aan de Amerikaanse supermarkten. In Europa ging die zogenoemde vergelijkbare omzet 3,1 procent omlaag. De nettowinst bleef ongeveer gelijk aan vorig jaar met 546 miljoen euro.
Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer