Extra voorzorgsmaatregel om vogelgriep bij eenden op te sporen

Eendenbedrijven in de gehele Gelderse Vallei (regio 7 en 10) moeten iedere week gestorven eenden opsturen naar Royal GD. Met deze extra voorzorgsmaatregel wil het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voorkomen dat vogelgriep te laat wordt ontdekt.

Extra+voorzorgsmaatregel+om+vogelgriep+bij+eenden+op+te+sporen
© Twan Wiermans

Bij eenden zijn de verschijnselen van vogelgriep minder duidelijk. Er gaan wel eenden dood, maar de sterfte blijft beperkt. Ook is er geen duidelijke daling in water- of voeropname. Dat blijkt pas als er meerdere dieren besmet zijn geraakt. Een besmetting met vogelgriep kan hierdoor enige tijd ongemerkt verlopen.

Door wekelijks onderzoek van dode eenden – maximaal vijf per week – wordt de kans op het ontdekken van de infectie met vogelgriep groter. Hierdoor is de kans kleiner dat het bedrijf een besmettingsbron vormt voor andere pluimveebedrijven in de omgeving en het biedt beter zicht op de verspreiding van het vogelgriepvirus.

Deze regeling is een extra maatregel naast de aangescherpte meldplicht voor het melden van een iets verhoogde uitval of andere afwijkingen die kunnen duiden op vogelgriep die alle pluimveehouders en dus ook eendenhouders hebben.


Hygiënemaatregelen

Het wekelijks inzenden van maximaal 5 gestorven eenden, gebeurt dus niet omdat het dieren zijn die waarvan wordt verwacht wordt dat deze met vogelgriep zijn besmet. Het zou natuurlijk wel kunnen dat ze besmet zijn en daarom is het nodig om uitgebreide hygiënische maatregelen in acht te nemen. Wanneer de eendenhouder gestorven dieren in de koppel aantreft slaat hij die op de gebruikelijke wijze op. Bij voorkeur in een vries- of koelkast, maar als die niet beschikbaar is in de afgesloten kadaverton.

Een keer per week haalt de ophaaldienst van GD de maximaal vijf meest recent gestorven dieren op. De kadavers moeten in speciale verpakking worden aangeboden. De chauffeur en de eendenhouder ontmoeten elkaar aan de openbare weg. De chauffeur komt niet op het bedrijfsterrein. De uitslag van de test op vogelgriep is de volgende dag bekend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer