Diergezondheidsheffing pluimvee vier keer zo hoog in 2023

Pluimveehouders gaan in 2023 een vier keer zo hoge diergezondheidsheffing als dit jaar betalen. Dat komt vooral door de uitgaven voor de bestrijding van vogelgriep en mycoplasma. Rundveehouders en schapenhouders betalen iets meer, geitenhouders minder en voor varkenshouders is de heffing in 2023 nihil.

Diergezondheidsheffing+pluimvee+vier+keer+zo+hoog+in+2023
© Dirk Hol

Via het Diergezondheidsfonds dragen dierhouders bij aan de kosten van preventie en bestrijding van dierziekten. Landbouwminister Henk Staghouwer heeft over de voorgestelde tarieven voor het jaar 2023 overeenstemming bereikt met de sectorpartijen. Wel is er tot 7 juni nog inspraak mogelijk op de voorgestelde tarieven voor 2023 via een internetconsultatie.

De diergezondheidsheffing voor pluimveehouders stijgt in 2023 fors. Op zich dalen de begrote uitgaven van het Diergezondheidsfonds in 2023 met 7,7 procent ten opzichte van 2022. Dat komt door lagere begrote kosten voor salmonellabestrijding en lagere uitvoeringskosten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Toch stijgen de totale kosten fors door de hogere uitgaven voor bestrijding van vogelgriep – tussen 2020 en maart 2022 was dit ruim 19 miljoen euro en mycoplasma -2,5 miljoen euro –, maar ook omdat de crisisreserve niet wordt aangevuld uit het saldo-overschot.

Wel krijgen pluimveehouders nog een korting op het tarief vanuit het saldo-overschot. De totale heffing komt hierdoor in 2023 uit op bijna 19,7 miljoen euro, terwijl die in 2022 nog iets minder dan 4,9 miljoen euro was.


Stijging rundersector met 4,5 procent

De begrote uitgaven vanuit het Diergezondheidsfonds voor de rundersector stijgen in 2023 met 4,5 procent ten opzichte van 2022 naar ruim 6,8 miljoen euro. Voor runderen van een jaar en ouder stijgt het tarief met 38,7 cent per dier. De tarieven voor runderen tot één jaar stijgen met 0,9 cent per dier.

Schapenhouders krijgen volgend jaar te maken met een stijging van 9 cent per schaap. Reden is de intensieve monitoring op blauwtong en een andere verdeling van de uitvoeringskosten.


Voor geitenhouders daalt de diergezondheidsheffing met 14,5 cent per geit. De kosten voor monitoring voor blauwtong stijgen wel, maar de uitvoeringskosten dalen en de heffing kan over meer geiten worden verdeeld.

De begrote uitgaven voor de varkenssector dalen in 2023 met 3,5 procent. Varkenshouders zullen in 2023 geen diergezondheidsheffing betalen, de heffing is op nihil gesteld omdat er nog een positief saldo is in het diergezondheidsfonds. Het op nihil stellen van de heffing voorkomt dat er een onnodig overschot wordt gecreëerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer