Dierenbescherming: Jaarlijkse vogelgriepuitbraken onhoudbare situatie

Dierenbescherming noemt de jaarlijks terugkerende uitbraken van vogelgriep een onhoudbare situatie. De organisatie geeft aan dat het de hoogste tijd is dat serieus werk wordt gemaakt van structurele oplossingen. Waarin ook knelpunten met betrekking tot stikstof, water, klimaat, zoönosen en dierenwelzijn worden meegenomen.

Dierenbescherming%3A+Jaarlijkse+vogelgriepuitbraken+onhoudbare+situatie
© Jumbo

Dierenbescherming rekent ermee dat vogelgriep een blijvend probleem is, omdat hoog pathogene varianten van het vogelgriepvirus (HPAI) inmiddels endemisch zijn in wilde vogels. De huidige bestrijding met het doden van dieren en een ophokplicht is, geeft Dierenbescherming, aan niet meer steekhoudend. Dierenbescherming schrijft dat in een notitie die 6 mei verscheen.


Vaccineren

'Dat vaccineren van pluimvee noodzakelijk is, daar lijkt iedereen het inmiddels over eens', concludeert Dierenbescherming. Momenteel worden er in Nederland proeven met vaccins tegen vogelgriep voorbereid. Ook Frankrijk test vaccins en het Europese agentschap voor voedselveiligheid EFSA wordt gevraagd om een overzicht te maken van vogelgriepvaccins. Dierenbescherming noemt dat 'stappen in de goede richting'.

Volgens Dierenbescherming is het zaak dat vaccins zo snel mogelijk in de praktijk kunnen worden ingezet. Het ministerie van Landbouw kan daaraan bijdragen door meer geld vrij te maken voor vaccinonderzoek. Ook het stappenplan voor vaccinatie – één van de actiepunten uit de Roadmap Strategische Aanpak Vogelgriep, is volgens Dierenbescherming van belang. Een van de belangrijkste punten daaruit is het wegnemen van knelpunten als handelsbelemmeringen.


Minder dieren per bedrijf

Daarnaast pleit Dierenbescherming voor minder dieren per bedrijf in gebieden als de Gelderse Vallei en rondom Venray. Gebieden waar de concentratie pluimveebedrijven hoog is. De organisatie beroept zich op het rapport van de commissie Bekedam 'Zoönosen in het vizier'. Het verlagen van het aantal dieren per bedrijf is een kernaanbeveling van deze commissie.

'Niet alleen verkleint een kleiner aantal dieren op een besmet bedrijf de kans op (voor mensen gevaarlijke) mutaties, ook hoeven minder dieren te worden gedood als er tóch ‘geruimd’ moet worden', schrijft Dierenbescherming. Ook wijst de organisatie op het feit dat er een oplossing moet komen voor bestaande bedrijven in de buurt van grote wateren en bedrijven in de nabijheid van 'nieuwe natte natuur'.


Watervogels sturen

'Bij de aanleg van nieuwe natte natuur moeten de natuurdoelstellingen leidend zijn. Daar waar mogelijk kan rekening worden gehouden met aanwezige pluimveebedrijven, maar dat zal niet overal gaan. Natte natuur kan overigens ook juist helpen om watervogels te sturen naar waar je ze wél wil hebben', geeft Dierenbescherming aan.

Om het risico op vogelgriep in te dammen, zijn zo geeft Dierenbescherming aan 'grote stappen nodig'. De organisatie noemt het hoog tijd dat er serieus aan alle oplossingsrichtingen gewerkt gaat worden. 'Niet alleen omdat het dierenwelzijn nu in gevaar is door alle ruimingen en de lange ophokplicht, maar ook voor de pluimveehouders, voor de vrije uitloopsector en voor de volksgezondheid.'
Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer