Coach helpt antibioticagebruik varkens terug te brengen

Coachen van varkensbedrijven met een structureel te hoge dierdagdosering (ddd) helpt om de diergezondheid te optimaliseren. Dat brengt het antibioticagebruik omlaag. Dat is een eerste conclusie uit het meerjarige onderzoek van Heleen Prinsen van LTO Diergezondheid.

Coach+helpt+antibioticagebruik+varkens+terug+te+brengen
© Archief Varkens.nl

Prinsen onderzocht of een gestructureerde aanpak helpt om het antibioticagebruik te verlagen. 'Wat ik zie op alle bedrijven is een neerwaartse trend in het gebruik. Op bedrijven met speenbiggen is de daling het grootst. Maar op vleesvarkensbedrijven was de overschrijding ook minder groot.'

In totaal zijn 57 bedrijven gestart en hebben uiteindelijk 47 bedrijven – 29 vermeerderingsbedrijven en 18 vleesvarkensbedrijven – vrijwillig meegedaan aan het onderzoek.


Frisse blik door vreemde ogen

De kern van een gestructureerde aanpak van antibioticagebruik ligt in de drieluik varkenshouder, dierenarts en voer- en/of bedrijfsadviseur. De coach die daar bijkomt is vervolgens het paar vreemde ogen dat spiegelt hoe er binnen de driehoek wordt samengewerkt en zorgt voor de frisse blik. Prinsen spreekt over de 'focus op het proces' en de stap wat in de gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt aangepast om de diergezondheid te optimaliseren.

Veranderen kost tijd en langere tijd focus houden, is niet eenvoudig

Heleen Prinsen, LTO Diergezondheid

Corona, concludeert Prinsen, maakte het structuur brengen in oplossingen en aanpak van een te hoog gebruik van antibiotica er niet gemakkelijker op. 'Op een gegeven moment heb je een bepaalde manier van werken met elkaar. Dat veranderen kost tijd.'

Ook speelt erop een varkenshouderijbedrijf zoveel meer dan alleen diergezondheid, geeft Prinsen aan. Denk aan alle perikelen rondom stikstof of de actuele marktsituatie. 'Dat helpt niet om altijd focus te houden.'


Forse daling dierdagdoseringen

Tussen 2010 en 2020 daalde het gebruik van antibiotica in de varkenshouderij met 61 procent. In de praktijk ligt het antibioticagebruik op driekwart van de bedrijven binnen de actiewaarden op 'groen'.

De verlaging in het antibioticagebruik zet nog steeds door. De IKB's schrijven 'rode' bedrijven eens per jaar aan waarna een stappenplan in werking treedt.

Vanaf het tweede jaar dat een bedrijf 'rood' scoort draait het ook om een gestructureerde aanpak tussen varkenshouder, dierenarts en externe adviseur. In het derde jaar 'rood' wordt daar een onafhankelijke coach aan toegevoegd.

'Waar ik blij mee ben is dat die aanpak voor de meeste bedrijven werkt. In het onderzoek zien we echt een daling in het gebruik en de groep 'groene' bedrijven groter worden', concludeert Prinsen.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer