Protest van Deense dierenartsen tegen EU-medicijnvoorschrift

Deense dierenartsen demonstreren dinsdag in Kopenhagen tegen invoering van de nieuwe Europese regels voor diergeneesmiddelen. De letterlijke naleving ervan kan in Noord-Europa leiden tot een toename van het medicijngebruik, zeggen ze.

Protest+van+Deense+dierenartsen+tegen+EU%2Dmedicijnvoorschrift
© Pixabay

De nieuwe EU-verordening, die in Denemarken op 28 januari van kracht is geworden, schrijft voor dat dierenartsen exact de omschrijving in de bijsluiter moeten volgen. De EU-wet is volgens hen gemaakt om het antibioticagebruik in Zuid-Europa terug te dringen. Maar in Noord-Europa, waar de antibioticaconsumptie al laag is, zullen de nieuwe regels leiden tot een hoger antibioticagebruik.

Dierenarts Karina Hou Larsen, een van de initiatiefnemers van de demonstratie, biedt bij het parlementsgebouw een petitie aan. Ze zegt dat politici naar het plein komen om de handtekeningen in ontvangst te nemen. Volgens de dierenartsen was het al lang bekend dat de nieuwe EU-regelgeving in aantocht was, maar dat nu pas de Deense Veterinaire dienst een reglement heeft opgesteld.


Niet genoeg geluisterd

'De EU-verordening is in 2018 aangenomen, maar de Deense interpretatie van de Deense Veterinaire en Voedseladministratie was pas vorige week eindelijk klaar', verklaart Larsen. 'En er is in de EU duidelijk niet genoeg geluisterd naar de bezwaren die we vanuit Denemarken hebben geuit. We willen een dispensatie. Anders moeten wij als dierenartsen elke keer weer op onze tenen lopen.'

Ze zegt dat de nieuwe regels dierenartsen kunnen dwingen om het medicijn op de ene manier voor te schrijven, maar in de praktijk tegelijkertijd klanten adviseren dat ze het op een andere manier moeten toedienen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer