Navel dippen voor betere biggezondheid

Het liefst helemaal zonder antibiotica de biggen grootbrengen. Volgens Tim Heuvelmans gaat dat lukken met het instrooien van het biggennest en het inkorten en dippen van de navelstreng, zodat die snel indroogt en ziektekiemen geen kans krijgen.

Heuvelmans is medewerker op een groot zeugenbedrijf. Daar is veel aandacht voor de hygiëne en de verzorging van de biggen en zeugen. De bigoverleving ligt dan ook boven de 90 procent, waardoor het lukt om 16 biggen per zeug te spenen.

Om te voorkomen dat er antibiotica nodig zijn om ziektekiemen aan te pakken, bedacht Heuvelmans dat het beter zou zijn de navelverzorging anders aan te pakken.

‘De navelstreng is vaak lang en kan vast komen te zitten, of de zeug gaat er op staan. Hierdoor krijg je beschadigingen die niet meer goed genezen met later bijvoorbeeld een navelbreuk als gevolg. Daarnaast kunnen ziektekiemen vrij gemakkelijk via de navelstreng binnenkomen’, legt hij uit.


Normaal bij geiten en kalveren

Heuvelmans nam contact op met Joost van Dal van Heemskerk Dairy en vroeg of hij een idee had. ‘Bij geiten en kalveren is naveldippen normaal en samen hebben we de Pigdipper ontwikkeld.’

Het gaat om een rubberen cupje dat van onderaf wordt gevuld met een middel waardoor de navel snel indroogt. Alle biggen worden nu binnen 4 uur na de geboorte gedipt nadat de navelstreng is ingekort. Om te zorgen dat de navelstreng tot die tijd niet besmet raakt, wordt de leefomgeving ontsmet met BoxClean in de biggennesten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer