Raad van State blijft bij 20 procent eigen risico ganzenschade

Provincie Fryslân mag boeren een eigen risico opleggen van 20 procent van de ganzenschade buiten foerageergebieden. Dat blijkt uit een einduitspraak die de Raad van State woensdag deed.

Raad+van+State+blijft+bij+20+procent+eigen+risico+ganzenschade
© Rein Geleijnse Fotografie

Hiermee blijft de raad bij het oordeel dat vorig jaar juni in een tussenuitspraak is gegeven. Zes veehouders stapten eerder al naar de hoogste rechter omdat zij het niet eens zijn met de hoogte van het eigen risico. Maar de boeren hebben niet aangetoond dat ze onevenredig zwaar worden getroffen door het verhoogde eigen risico van 20 procent.

De ondernemers stuurden nauwelijks financiële stukken, zoals een jaarrekening en een aangifte inkomstenbelasting, op naar het Friese provinciebestuur. Het provinciebestuur nam in september een nieuw besluit over de tegemoetkoming. Daarbij bleef Fryslân bij het eerdere standpunt dat de eigenaar niet heeft aangetoond dat hij onevenredig zwaar is belast door de 20 procent eigen risico.


De Raad van State ziet geen aanleiding om terug te komen op de tussenuitspraak. Terugkomen op een in een tussenuitspraak gegeven oordeel kan slechts in uitzonderlijke gevallen. Die doen zich hier niet voor, stelt de rechter.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer