Programmaraad keurt acht nieuwe energieprojecten goed

De programmaraad van Kennis in je Kas (KijK) heeft acht nieuwe energieprojecten goedgekeurd. Voor enkele projecten is alleen groen licht gegeven voor de eerste fases, waarna een nieuw oordeel wordt geveld.

Programmaraad+keurt+acht+nieuwe+energieprojecten+goed
© Twan Wiermans

De potentie van phase change materials (pcm) in de glastuinbouw, is een van de projecten die een fiat heeft gekregen. Een pcm is een stof die bij faseovergang genoeg energie afgeeft of absorbeert om nuttige warmte of koeling te bieden. Tijdens dit project wordt onderzocht in welke teelt en welk teeltsysteem pcm het best aansluit en welke rol het kan spelen in de fossielvrije glastuinbouw.

De programmaraad van KijK heeft ook goedkeuring gegeven aan een onderzoek naar de ontvochtiging bij laagtemperatuurgewassen. De proef moet inzicht verschaffen in wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn voor een efficiënte energiezuinige ontvochtiging bij dergelijke teeltgewassen. De ontwikkeling van een online adviesgereedschap, waarmee telers een betere afweging kunnen maken voor de optimale CO2-dosering, is een derde project waarvoor toestemming is verleend.


Het Nieuw Telen

Verdere projecten waarbij de raad een vinkje heeft gezet, zijn voor het beter implementeren van Het Nieuwe Telen, schaduwbelichting bij potplanten, het hergebruik van CO2 uit compostering, een protocol voor communicatie tussen verschillende datadragers en meer inzicht en kennis van de marktpositie van warmtekrachtkoppelingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer