VVAK-documenten voor seizoen 2022-2023 beschikbaar

Het Akkerbouw Certificeringsoverleg heeft de documenten voor het schema van de Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK) van teelt- en bewaarseizoen 2022-2023 vastgesteld. Dat meldt Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw.

VVAK%2Ddocumenten+voor+seizoen+2022%2D2023+beschikbaar
© Job Hiddink

Ieder jaar beoordelen aangesloten partijen op basis van signalen vanuit akkerbouwers, ketenpartijen en certificerende instellingen of aanpassing van het schema nodig is. Dat leidt tot een schema voor het nieuwe teelt- en bewaarseizoen, waarvan de nieuwe eisen uiterlijk twee maanden na de publicatiedatum van de documenten ingaan.

De wijzigingen in het VVAK-schema voor seizoen 2022-2023 zijn beperkt. Er zijn een aantal eisen verwijderd, verplaatst of samengevoegd. Wel zijn er enkele eisen toegevoegd om eind 2022 opnieuw te kunnen voldoen aan het Farm Sustainability Assement (FSA)-duurzaamheidsprogramma van Sustainable Agriculture Initiative (SAI) op het niveau 'goud'.


Duurzaamheidseisen

De SAI-FSA standaard gebruiken industrieën, grootwinkelbedrijven en fastfoodketens om vast te stellen of leveranciers aan hun duurzaamheidseisen voldoen. Verder zijn resten van gele drainagebuizen genoemd als ongewenste verontreiniging in consumptieaardappelen, omdat deze lastig zijn te verwijderen in de fabriek.

Eisen voor compost zijn niet gewijzigd ten opzichte van vorig seizoen. Wel zijn enkele vragen toegevoegd over compostgebruik, als voorbereiding op een nog uit te werken monitoringsprogramma. In de Telerhandleiding 2022-2023 zijn alle wijzigingen en aanvullingen gemarkeerd en daardoor eenvoudig te herkennen.


Over VVAK

Het VVAK is een certificatieschema waaraan meer dan 7.000 akkerbouwers deelnemen. Het beheer van VVAK en de afstemming met de beheerders van de gewascertificaten vinden plaats binnen het Akkerbouw Certificeringsoverleg, waarin BO Akkerbouw faciliteert.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer