Homburg haalt Engelse precisiezaaimachine naar Nederland

Importeur Homburg uit het Friese Stiens brengt de Engelse precisiezaaimachine Stanhay weer terug in Nederland. Homburg ziet in de precisiezaaier een aanvulling op zijn Garford-schoffelmachines en Vaderstad-zaaimachines.

Homburg+haalt+Engelse+precisiezaaimachine+naar+Nederland
© Frits Huiden

Stanhay bouwt met dertig medewerkers jaarlijks zevenhonderd zaaielementen en machines. Veel importeurs op exportmarkten als de Amerikaanse staat Californië, Australië en Nieuw-Zeeland assembleren de elementen vervolgens zelf tot een complete machine.

De eerste Stanhay in Nederland is een X10-achtrijer die voornamelijk uien zaait op een zaaibed van 2,25 meter breed. Stanhay bouwt zaaimachines van twee tot acht rijen breed. Groter is optioneel. Daarbij horen minimale rijafstanden van 18 tot 25 centimeter die tot maximaal 9 centimeter diep zaaien.


Aandrijving

De X10 is een mechanisch via kettingen en loopwielen aandreven uitvoering zonder Isobus-bediening. Elektrische of hydraulische aandrijving, maar ook bandaandrijving zijn een optie. Ook Isobus-bediening via Homburg Smart Control is mogelijk. In plaats van kopakkerautomatiek van de trekker bepaalt dan de gps van het systeem waar de zaaimachine stopt.

De stalen zaadbakjes ontladen statisch beter dan de kunststofvarianten

Marijn van den Akker, Homburg

Elektrische sectieafsluiting per element is er alleen op de elektrisch aandreven variant. De ventilator vraagt 30 liter per minuut en, gewichtsoverdracht buiten beschouwing gelaten, wegen de kopeg en zaaimachine samen nog geen 2 ton.


Dunne zaaischijf

Kenmerkend aan de Stanhay is de dunne zaaischijf van 0,8 millimeter dik. Hierdoor is er met 48 millibar minder vacuüm nodig om de zaden op de schijf te houden en kan er beter worden verenkeld via een kamafstrijker. Dit vacuüm wordt verdeeld door een gepatenteerde gallery block van kunststof die naadloos aansluit op de zaaischijf.

Het systeem vraagt om een open zaaihuis met een eigen camera om missers en verstoppingen in de cabine te zien. Daar heeft de chauffeur in één scherm zicht op acht camerabeelden. Op de zanderige grond in het Noord-Brabantse Bladel worden zo met 6 kilometer per uur 1 miljoen zaaiuien per hectare gezaaid.


Elke zaaischijf heeft zijn eigen camera, te zien op de terminals in de cabine.
Elke zaaischijf heeft zijn eigen camera, te zien op de terminals in de cabine. © Frits Huiden

Door deze techniek is de precisiezaaier ook geschikt voor andere fijnzadige groentegewassen zoals wortelen, prei, sla, kool, spinazie of asperges.


Veel opties

Het specialisme van Stanhay blijkt uit de vele opties. Zo is bij de elektrisch aangedreven X30-uitvoering elke aflegopening van het zaad te voorzien van een splitter in twee tot vier kanalen. Elk zaaielement kan zo één tot vier zaadrijen afleggen of op een willekeurige strook en weegt 65 kilo met van het eerste tot het laatste loopwiel een lengte van 1.480 millimeter. Dit geeft voldoende stabiliteit en druk.


Op de zanderige grond in het Noord-Brabantse Bladel worden met 6 kilometer per uur 1 miljoen zaaiuien per hectare gezaaid.
Op de zanderige grond in het Noord-Brabantse Bladel worden met 6 kilometer per uur 1 miljoen zaaiuien per hectare gezaaid. © Frits Huiden

Optioneel zijn er verschillende kluitenruimers, aandrukrollen en kooirollen om het zaad aan te drukken. Bewust is niet gekozen voor kunststof zaadbakken met ronde vormen, zonder risico op corrosie en vuilverkleving.

'De stalen zaadbakjes met inhouden van 1 tot 8 liter zullen statisch beter ontladen dan de modernere kunststofvarianten', weet Marijn van den Akker van Homburg. 'Dat komt de doorstroming van het zaad ten goede.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer