Hazenschade bieten beperken met schrikdraad en alternatief voer

IRS ziet op diverse plekken vreterij door hazen in suikerbieten. Het kennis- en onderzoeksinstituut adviseert telers daarom maatregelen te nemen om de schade te beperken.

Hazenschade+bieten+beperken+met+schrikdraad+en+alternatief+voer
© Twan Wiermans

Hazen laten vaak een typisch beeld achter in suikerbieten. Over een bepaalde lengte van de rij, soms wel enkele meters lang, vreten de beesten blaadjes van de planten weg. Daarbij zijn vaak alle blaadjes tot dezelfde hoogte afgevreten.

Het schadebeeld van hazen is zichtbaar tot aan het vierbladstadium. In sommige gevallen staan er alleen nog maar stengeltjes waarbij het groeipunt is weggevreten. Dat resulteert in plantwegval en bij de planten zijn vaak ook nog keutels zichtbaar.


Maatregelen

Volgens IRS is schade door hazen te beperken door schrikdraad neer te zetten. Op sommige percelen is te zien dat de hazen uit naastgelegen graanpercelen of bossen komen. 'In deze situatie kunnen telers overwegen om aan die zijde van het perceel schrikdraad neer te zetten', schrijft IRS.

Ook zijn er telers die de hazen alternatief voer aanbieden, door bijvoorbeeld wortelen of schaaltjes water op de kopakker neer te zetten. Dat zou kunnen werken omdat hazen van de bieten vreten omdat ze dorst hebben. Volgens IRS is verder niets mogelijk om hazenschade te voorkomen. Overigens is de schade meestal te klein om over te zaaien. Wel is het verstandig dat telers faunaschade altijd melden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer