Hazenpest+vraagt+om+extra+maatregelen
Nieuws
© pixabay

Hazenpest vraagt om extra maatregelen

De hazenpest komt in Nederland voor. Omdat de Francisella tularensis-bacterie die deze ziekte veroorzaakt ook schadelijk is voor de mens, worden maatregelen aanbevolen. Niet alleen in het veld, maar ook in de keuken.

Francisella tularensis kan ook leiden tot gezondheidsproblemen bij de mens. Vaak uit de ziekte zich in een huidzweer, maar ook oogontstekingen en buikklachten komen voor. Onlangs belandde in Beieren een groep jagers in het ziekenhuis na een besmetting. Ze troffen onvoldoende hygiënemaatregelen.

• Lees ook: Hazenpest in Twente

De jagersvereniging raadt daarom aan om karkassen van hazen met (latex) handschoenen aan te pakken en een mondkapje te dragen. In de keuken is het verstandig om het wildgebraad minimaal één uur boven een temperatuur van 60 graden Celsius te houden. Invriezen doodt de bacterie niet.

Onderzoek

Een jager trof begin november in de omgeving van Weert drie dode hazen aan. Onderzoek door het Dutch Wildlife Health Center toonde aan dat het bij in elk geval één van die hazen om de hazenpest ging. Ook in Overijssel was het daarna raak.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  32° / 15°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
Meer weer