Minimale grondbewerking voor maximaal resultaat

In het Friese It Heidenskip zijn afgelopen week diverse percelen bewerkt voor proefvelden met mais. Hiervoor is onder meer de KvickFinn ingezet. Deze machine bewerkt de grond minimaal en zorgt ervoor dat de grasmat loskomt.

Martin Heerema van Agri Bio Solutions heeft de KvickFinn naar het proefveld gereden en hij legt de werking ervan uit. 'Dit is onze ecovariant met pen-gatverstelling op de wielen. De rotor kan hydraulisch apart omhoog en omlaag worden ingesteld ten opzichte van de cultivator. Er zit een extra achterklep op om de kluiten op te vangen. En vanwege de zware grondsoort hebben we vandaag Hardox-tanden gemonteerd in plaats van de gebruikelijke veertanden.'

Met de minimale grondbewerking hoopt LTO Noord-projectleider Dirk Johan Feenstra een optimaal resultaat te krijgen. 'We gaan hier in het veenweidegebied proberen het veen zo min mogelijk te bewerken en toch een mooie maisoogst te krijgen. Er komen stroken met reguliere mais, mais in combinatie met veldslabonen en mais met klavermengsel. Vooral die laatste mix moet zorgen voor meer biodiversiteit. En de klaver moet als dekvrucht zorgen dat er minder onkruid omhoogkomt.'


Flinke plaggen

De KvickFinn scheurt de oude grasmat goed open, maar Martin Heerema merkt dat een tweede bewerking noodzakelijk zal zijn. 'Je ziet dat het flinke plaggen zijn met veel wortelstructuur. We laten het nu een paar dagen indrogen en dan gaan we er nog een keertje overheen. De trekker rijdt nu zo'n 4 kilometer per uur, maar bij een tweede keer kun je dubbel zo snel werken. En dan is het perceel ook klaar voor de volgende stap.'

De minimale grondbewerking met de KvickFinn is volgens Dirk Johan Feenstra een belangrijk onderdeel van de proef in het Friese veenweidegebied. 'Het doodspuiten van land met glyfosaat is onder boeren en maatschappelijk gezien een groot discussiepunt. Als blijkt dat we met deze machine de grond goed schoon kunnen krijgen voordat we zaaien, kan het een goed alternatief zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer