China vervangt Russische mais door Amerikaanse aankopen

Chinese graanhandelaren hebben deze week een contract gesloten voor 1,347 miljoen ton Amerikaanse mais. Het is de derde grote Chinese aankoop in de Verenigde Staten sinds het uitbreken van de Russische oorlog tegen Oekraïne.

China+vervangt+Russische+mais+door+Amerikaanse+aankopen
© Twan Wiermans

De verwachting is dat China 6 miljoen ton extra nodig heeft om vervallen Russische en Oekraïense bestellingen te kunnen compenseren. De aankopen zijn verdeeld over leveringen in het huidige verkoopseizoen en voor het seizoen dat op 1 september begint.

Daarmee probeert China volgens Amerikaanse graanhandelaren ook onzekerheden af te dekken over de omvang van de Braziliaanse oogsten. De tweede – en grootste – maisoogst van Brazilië, in de volksmond de 'safrinha' genoemd, zal dit jaar naar verwachting sterk zijn, maar de Braziliaanse boeren hebben de komende weken nog goede weersomstandigheden nodig en daar heerst enige onzekerheid over.

Vorige week zei het Oekraïense ministerie van Landbouw dat de Oekraïense boeren dit seizoen slechts 17 miljoen ton mais zullen kunnen exporteren. Dat is 6 miljoen ton minder dan de laatste voorspelling van 23 miljoen ton.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer