Landbouwminister speelt met veldrobot bij boerderij van de toekomst

Landbouwminister Henk Staghouwer mocht donderdag tijdens zijn werkbezoek aan de Boerderij van de Toekomst in het Flevolandse Lelystad even 'spelen' met een veldrobot.

Landbouwminister+speelt+met+veldrobot+bij+boerderij+van+de+toekomst
© Job Hiddink

Tijdens deze bijeenkomst kregen bezoekers naast een demonstratie van de robot een toelichting over onder meer het vaste rijpadensysteem. 'Ik zie dat hier echt wordt nagedacht hoe we de toekomst van de akkerbouw vorm kunnen geven, zonder de weerstand zoals we die de afgelopen jaren veel zagen. Daar ben ik heel enthousiast over', reageerde Staghouwer. 'Al moeten we vandaag concluderen dat we niet van de kelder naar de zolder kunnen springen.'Ook aanwezig was Jan-Nico Appelman, CDA-politicus die sinds 2011 lid is van de Gedeputeerde Staten van Flevoland. Hij ziet twee belangrijke functies van de Boerderij van de Toekomst: nadenken over de systeemverandering van het landbouw- en voedselsysteem en boeren handelingsperspectief bieden.


Implementatie

'De grote uitdaging is om die systeemverandering te implementeren in de praktijk', stelt Appelman. 'Daarvoor moet ook het gesprek worden gevoerd tussen de ketenpartijen.' De gedeputeerde gaf namens de provincie aan de komende jaren in te zetten op een gebiedsgerichte aanpak.


Minister Henk Staghouwer drukt op een knop om de Robotti aan het werk te zetten.
Minister Henk Staghouwer drukt op een knop om de Robotti aan het werk te zetten. © Job Hiddink

Projectleider Pieter de Wolf van Wageningen University & Research (WUR) ging in op de doelen en de activiteiten op de proefboerderij. 'Het grootste doel is het oplossen van de kinderziektes die we in de onderzoeken tegen het lijf lopen.' Hij benadrukt dat de experimenten op de boerderij niet altijd bestaan uit succesverhalen. 'Maar dat is ook een uitkomst.'

Hoe ver is de Boerderij van de Toekomst met autonoom werken? De Wolf: 'Onze veldrobot Robotti kan veel, maar nog niet zelfstandig werken. We hebben te maken met verschillende uitdagingen, onder meer wat betreft wet- en regelgeving en logistieke knelpunten.'


Vaste rijpaden

Een ander experiment op de boerderij zijn vaste rijpaden. 'We hebben machines die we goed kunnen inzetten in dit systeem. Het was een investeringsproject van anderhalf jaar, maar we zijn nu zover dat we 100 procent vanaf de rijpaden kunnen werken.' Verder zet de Boerderij van de Toekomst in op bijvoorbeeld plaatsspecifieke toepassingen, digitalisering, het maken van taakkaarten en het automatiseren van de bedrijfsregistratie.


De robot kan verschillende taken zelfstandig uitvoeren, zoals schoffelen.
De robot kan verschillende taken zelfstandig uitvoeren, zoals schoffelen. © Job Hiddink

De Boerderij van de Toekomst in Lelystad is een proeflocatie waar WUR-onderzoekers samen met Flevolandse boeren werken aan oplossingen voor de sector. Op de boerderij worden allerlei nieuwe technieken en toepassingen ontwikkeld, getest en gedemonstreerd. Partners in de proeflocatie zijn het ministerie van LNV, WUR en provincie Flevoland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer